Donacija koordinacije TIKA

U riječkom Islamskom centru otvoren novi vrtić: “Žirafa-Svjetlost” bit će za svu djecu

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Izražavajući zadovoljstvo zbog otvaranja vrtića muftija dr.sc. Aziz Hasanović ocjenio je to kao veliki čin, jer predškolski se objekt otvara u zajedništvu, ljubavi i prijateljstvu



RIJEKA U sklopu Islamskog centra Rijeka otvoren je novi dječji vrtić koji je u zakupu privatnog vrtića »Žirafa« kao podcentar »Žirafa-Svjetlost«. Vrtić je opremljen za dvije vrtićke skupine, jednu jasličku i jednu mješovitu, a kako je najavila Esma Halepović Đečević vrtić je otvoren za svu djece Rijeke.


Vlasnica »Žirafe«, Marija Šimunović podsjetila je da je ta privatna predškolska ustanova svoj prvi vrtić otvorila 2006. godine u Zagrebu, a posljednjih sedam godina djeluje u Rijeci.


– Osim matičnog vrtića imamo dva područna objekta i jedini smo privatni vrtić u Primorsko-goranskoj županiji koji ima jaslički program. Imamo zaposleno dvadesetak djelatnika, a cilj nam je razvijati toleranciju i socijalne vještine kod djece, kazala je Šimunović.




Vrtić je velikim dijelom opremljen zahvaljujući donaciji turske agencije za suradnju i koordinaciju TIKA u Zagrebu i sredstvima Medžlisa Islamske zajednice Rijeka. Izražavajući zadovoljstvo zbog otvaranja vrtića muftija dr.sc. Aziz Hasanović ocjenio je to kao veliki čin, jer predškolski se objekt otvara u zajedništvu, ljubavi i prijateljstvu.





– U islamskom vrtiću u Zagrebu 40 posto polaznika nije muslimanske vjeroispovijesti i iskreno se nadam da će i ovaj vrtić imati širu sliku polaznika te dati novu dimneziju radu i aktivnostima Islamskog centra, poručio je muftija.


Ujedno je napomenuo i da ne želi govoriti o suživotu, već o zajedničkom životu u Hrvatskoj te se zahvalio koordinaciji TIKA koja je do sada provela niz projekata u Hrvatskoj, a kako je istaknuo koordinator ataše Veleposlanstva Republike Turske u Zagrebu, Haşim Koç, otvaranje vrtića u Rijeci jedan je od prvih projekata TIKA vezanih uz predškolski odgoj u okviru programa »Vratimo osmijeh«.




Zamjenik riječkog gradonačelnika Marko Filipović novi je vrtić ocjenio kao funkcionalan prostor te je podsjetio da je Grad Rijeka početkom godine izjednačio prava polaznika privatnih i gradskih vrtića te je za svu djecu cijena boravka u vrtićima jednaka, dok je zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić novi vrtić okarakterizirala kao još jedan u nizu poteza brige za najmlađe.