Socijalna država

U riječkim školskim kuhinjama veći broj besplatnih obroka

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Riječ je o obiteljima koje su siromašne, ali malo prelaze cenzus ili iz nekog drugog razloga ne mogu ostvariti pravo na besplatan obrok u školi



RIJEKA  Čak četvrtina riječkih osnovaca, njih 2.076, u svojim školama ostvaruje pravo na besplatnu prehranu, a najveći broj njih, 1.725, to pravo ostvaruje po osnovi korištenja zajamčene minimalne naknade, odnosno primanja socijalne pomoći te nedostatnih prihoda kućanstva, dok ostatak od tristotinjak djece to pravo ostvaruje zbog teškoća u razvoju ili bolesti, te iz razloga što su im roditelji stradalnici rata.


Školarci koji zbog neimaštine u obitelji imaju pravo na besplatnu marendu ili pak ručak u školi mogli bi u riječkim školama dupkom napuniti klupe čak 62 razredna odjela, a do kraja ove školske godine broj takvih učenika još će se povećati.


Naime, Ministarstvo socijalne politike i mladih objavilo je poziv za prijavu projekata usmjerenih borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti u okviru raspoloživih sredstava državnog proračuna za ovu godinu, a na poziv se mogu prijaviti projekti tri prioritetna područja među kojima su i projekti usmjereni osiguranju prehrane tijekom boravka u osnovnoj školi djeci iz socijalno ugroženih obitelji.




Za sve primorsko-goranske osnovne škole projekt će prijaviti Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka čiji predsjednik Miljenko Mišljenović ističe da je u tijeku prikupljanje podataka o broju učenika čije obitelji zbog prelaska minimalnog cenzusa ne ostvaruju pravo na besplatan školski obrok za dijete.


Najviše sedmaši i osmaši


– Riječ je o obiteljima koje su siromašne, ali malo prelaze cenzus ili iz nekog drugog razloga ne mogu ostvariti pravo na besplatan obrok u školi. Trenutno od škola, kao i od Centra za socijalnu skrb prikupljamo podatke o broju takve djece. Početkom idućeg tjedna potpisat ćemo partnerstvo sa školama, a rok za prijavu projekta je 13. travnja. Na ovaj će se način olakšati onim roditeljima koji nemaju za topli obrok djetata i šalju dijete u školu sa sendvičem ili bez njega, kaže Mišljenović.


   Prema podacima Grada Rijeke najveći broj djece u riječkim osnovnim školama ostvaruje pravo na besplatnu marendu, njih 1.494, dok pravo na ručak i marendu ostvaruje 582 učenika, a uskoro bi se, kaže pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Ankica Perhat broj učenika koji primaju besplatan topli obrok mogao povećati.


   – Objavljeni poziv odnosi se na učenike koji nemaju pravo na topli obrok. U tom kontekstu očekujemo da će ovim putem besplatan topli obrok u najvećoj mjeri ostvariti učenici 7. i 8. razreda i to oni koji ostvaruju pravo na marendu, ali ne i na ručak, kaže Perhat.   


Pozivom Ministarstva socijalne politike i mladih rasporedit će se 24 milijuna kuna, a dio tih sredstava rasporedit će se i na projekte usmjerene pomoći socijalno ugroženim obiteljima te projekte usmjerene integraciji u život zajednice socijalno osjetljivih skupina. Uz Udrugu osoba s cerebralnom paralizom na taj će se poziv, kaže Ankica Perhat, prijaviti i Gradsko društvo Crvenog križa, kao i Matica umirovljenika koja će svojim projektom pokušati povećati broj članova s pravom na besplatni obrok, a prijavu projekta najavila je i Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza.



Upitna održivost


Unatoč tome što će se na ovaj način povećati broj djece koja će imati besplatan obrok u školi Grad Rijeka, dodaje Perhat, neće smanjivati već ostvarena prava učenika, jer objavljeni je poziv trenutan i postavlja se pitanje njegove dugoročne održivosti.


Prema ovogodišnjim podacima najveći broj učenika čiji roditelji mjesečno ne mogu izdvojiti 100 do 120 kuna za marendu je u OŠ Centar u kojoj čak 36 posto učeničke populacije ostvaruje pravo na besplatnu marendu, a s 27 posto učenika čiji roditelji nemaju 7 kuna dnevno za marendu slijedi OŠ Pehlin.


Poveći broj takvih učenika, njih 26 posto, sjedi i u klupama OŠ Podmurvice, kao i OŠ Turnić gdje ih je 25 posto, a u OŠ Pećine tu sudbinu dijele roditelji 22 posto učenika. U ostalim riječkim školama udio djece koja imaju besplatnu marendu je ispod 20 posto.


   Međutim s podacima Grada priča o neimaštini u riječkim školskim klupama u kojima sjedi 8.200 djece ne prestaje, jer od 400 do 450 toplih obroka koliko ih se svakodnevno pripremi u pučkim kuhinjama 193 namijenjeno je djeci, a najmlađi korisnik pučke kuhinje rođen je 2013. godine, odnosno riječ je o djetetu tek nešto starijem od godinu dana.


Za ukupno 215 riječkih obitelji na rubu egzistencije jedini topli obrok koji dobivaju upravo je obrok pučke kuhinje, dok istovremeno zbog ugrožene egzistencije roditelji ukupno 849 predškolaca ostvaruju pravo na besplatni smještaj u jaslice ili vrtić, od toga čak 104 djece dojenačke dobi.