Zadovoljni

U riječkim hotelima traži se soba više, najbrojniji gosti iz Španjolske i Francuske

Biljana Savić

Grand hotel Bonavia bilježi više od 50 posto povećanja bukinga u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, iz uprave Hotela Jadran poručuju da su svi hoteli u posljednjih dvadesetak dana puni u prosjeku 80 do 100 posto



Hoteli na području grada Rijeke su puni. U nekim razdobljima i prepuni, pa nema slobodnih soba.


Primjerice, Grand hotel Bonavia u ovogodišnjim ljetnim mjesecima bilježi odlične rezultate i značajan porast, više od 50 posto povećanja bukinga u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Od raspoloživih 219 ležaja u tekućem razdoblju su gotovo svi popunjeni i često se traži soba više.


 – S obzirom na to da već sada za kolovoz bilježimo povećanje od 60 posto u odnosu na prethodnu godinu, predviđamo da nam predstoji još jedan uspješan mjesec. Kontinuirani uzlazni trend u poslovnom i grupnom segmentu primjetan je već od siječnja, te procjenjujemo da ćemo uz pretpostavku stabilnog dosadašnjeg poslovanja godinu završiti s iznimno uspješnim rezultatom – kaže nam direktorica Bonavije Marina Rogović.




Popunjeni su i gradski hoteli Neboder, Continental te Best Western hotel Jadran.


 – Vrlo smo zadovoljni popunjenošću kapaciteta u sezoni, dok je sama predsezona bila nešto slabija za hotele s 3 zvjezdice u odnosu na prošlu godinu, što pripisujemo velikom broju novih smještajnih kapaciteta u gradu. I ove je godine prisutan trend rezerviranja u posljednji trenutak, uglavnom dan-dva unaprijed, i to preko on-line portala koji bilježe stalni rast. Svi hoteli bili su u posljednjih dvadesetak dana puni u prosjeku 80 do 100 posto, a takve najave imamo i za kolovoz i rujan.


U organiziranim dolascima grupa tu i dalje prednjače Španjolci i Francuzi, a slijede Nijemci, Austrijanci i Talijani te u manjem broju gosti s Dalekog istoka. Primjetan je i porast broja gostiju iz SAD-a, čiji je boravak vezan uz remont broda američke vojske, kažu nam iz uprave Hotela Jadran d.d. Rijeka.


S obzirom na činjenicu da Rijeka ima i trinaest hostela s ukupno 436 postelja, a da su uglavnom svi popunjeni, može se reći da bilježimo dobru sezonu. U razdoblju od 1. siječnja do 30. lipnja ove godine u Rijeci je ostvareno 38.543 dolazaka, što je 14 posto više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine; te 78.022 noćenja, što je 26 % više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine. Od ukupno ostvarenih 78.022 noćenja najviše noćenja ostvareno je u hotelima na koje otpada 43.017 noćenja, odnosno 55%. Prosječni boravak u hotelskom smještaju u navedenom razdoblju iznosi 1.92 dana.


U razdoblju od 1. do 26 srpnja na području grada Rijeke u hotelskom smještaju ostvareno je 5.652 dolaska, što je 16 % više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine te 10.296 noćenja, što je 15 % više u odnosu na isto razdoblje 2014. godine.


Iz navedenih podataka o ostvarenom turističkom prometu za razdoblje od 1. do 26. srpnja vidljivo je da se i u srpnju nastavlja trend porasta noćenja kako u hotelskom smještaju, tako i u ukupno ostvarenim noćenjima na području grada Rijeke.