Zaposleni roditelji

U programu produženog boravka u Rijeci 2.244 djece

Damir Cupać

Foto: Sandro Rubinić

Foto: Sandro Rubinić

Prijedlog za produženi boravak i cjelodnevnu nastavu stigao je iz 25 škola kojima je Grad osnivač, a u kojima će se u sljedećoj školskoj godini organizirati 55 skupina produženog boravka i 21 razredni odjel cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada



RIJEKA Grad Rijeka osigurao je oko 1,4 milijuna kuna za provedbu programa produženog boravka i cjelodnevno odgojno-obrazovnog rada od 1. do 4. razreda do kraja 2017. godine u riječkim osnovnim školama.


– Za iduće školsku 2017/2018. godinu zaprimili smo prijedloge iz 25 osnovnih škola čiji je osnivač Grad Rijeka te u dvije osnovne škole drugih osnivača. Napravili smo analizu potreba za organiziranjem produženog boravka, odnosno cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada te ostvarenja u prethodnim školskim godinama po školama. U školskoj 2017/2018. godini u 25 škola organiziralo bi se 76 skupina.


Prema iskazanom interesu roditelja u 20 škola organizirat će se skupine produženog boravka, u tri škole razredni odjeli cjelodnevne nastave, a u dvije škole mješovito, i skupine produženog boravka i razredni odjeli cjelodnevne nastave. Također, formirat će se 55 skupina produženog boravka i 21 razredni odjel cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada – izjavila je pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.


Najviše prvašića




Programom produženog boravka i cjelodnevne nastave bi se obuhvatilo 2.244 djece, a od toga je 2.074 učenika s prebivalištem na području grada Rijeke i 170 učenika iz drugih jedinica lokalne samouprave.


– Ovim programima bilo bi obuhvaćeno oko 52 posto učenika razredne nastave, a što je otpilike jednako kao prijašnjih godina. I ove školske godine, kao i prethodnih, najviše će se uključiti učenika iz prvih razreda. Vjerujemo da organizacijom 76 skupina produženog boravka, odnosno cjelodnevne nastave i visokim brojem uključene djece Grad Rijeka potvrđuje da je prepoznao i odgovorio na potrebe današnjih obitelji i načina života. Program bi provodilo 76 učitelja i učiteljica za koje će Grad Rijeka osigurati dio sredstava za rashode za zaposlene, plaću, naknadu za prijevoz na posao i s posla, jubilarnu nagradu, božićnicu, regres za godišnji odmor, dar djetetu do 15 godina starosti, u produženom boravku i cjelodnevnoj nastavi, i to za jednog učitelja razredne nastave po skupini učenika. Radi se o značajnim sredstvima koja Grad Rijeka osigurava u svom proračunu prepoznajući potrebe riječkih obitelji – naglasila je Sušanj. U odnosu na cijenu usluge, cijena za roditelja-korisnika ove usluge uključuje troškove prehrane te troškove provođenja terenskih i izvanučioničkih aktivnosti.


Troškovi usluge


Za ove troškove usluge cijenu utvrđuje školski odbor, kao i dio troškova za rad učitelja koji izvodi program produženog boravka i cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada, a za ove troškove usluge, cijenu utvrđuje gradonačelnik. Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb odobrava subvenciju prehrane i za dio troškova rada učitelja koji izvodi ove programe za učenike slabijeg materijalnog statusa.


Grad Rijeka, što se tiče sufinanciranja roditelja, odredio je troškove koji će iznositi kao i prijašnjih godina, što znači da za roditelja, odnosno staratelja-korisnika usluga produženog boravka/cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada za učenika koji nema prebivalište na području Grada Rijeke iznosi 450 kuna mjesečno, za roditelja odnosno staratelja-korisnika usluga produženog boravka/cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada za učenika koji ima prebivalište na području Grada Rijeke ovisno o razredu i dohotku po članu kućanstva. S tim da je ovaj program za roditelje učenika prvih razreda osnovnih škola besplatan.


Za ostale razrede, zavisno od imovinskog cenzusa, roditelji će mjesečno izdvajati od 100 do 320 kuna, s tim da se za drugo dijete cijena smanjuje za 30 posto, za treće dijete 60 posto, a četvrto i svako sljedeće dijete je program besplatan.