Važan projekt

U programu produženog boravka i cjelodnevne nastave 2.200 riječkih školaraca

Damir Cupać

Ilustracija (ne prikazuje školu iz teksta) / Foto Arhiva NL

Ilustracija (ne prikazuje školu iz teksta) / Foto Arhiva NL

Produženi boravak i cjelodnevna nastava stoje 10 mil. kuna. Iznos je to za ovaj projekt u cijeloj pedagoškoj godini, a podrazumijeva i učenike po socijalnom programu, dok su iznosi koje roditelji moraju izdvojiti za ove programe ostali na razini prošle pedagoške godine



Grad Rijeka osigurao je oko 1,5 milijuna kuna za financiranje produženog boravka i cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada za razdoblje od rujna do prosinca 2016. godine. Iznos za ovaj projekt koji uključuje cijelu pedagošku godinu, a podrazumijeva i učenike po socijalnom programu, je oko 10 milijuna kuna. Novac koji roditelji moraju izdvojiti za ove programe ostala je na razini prošle pedagoške godine.


– U današnje vrijeme, obitelj je najčešće zajednica u kojoj roditelji najveći dio dana posvećuju radnim obvezama koje im ne omogućavaju cjelodnevnu skrb nad djecom. Škola preuzima ulogu odgoja i socijalne zaštite djece, organizacije slobodnog vremena i praćenja djece u vremenu dok roditelj obavlja profesionalne obveze. Grad Rijeka i škole prepoznale su ove potrebe roditelja u okviru suvremenih društvenih pojava. Stoga se za zadovoljavanje navedenih potreba roditelja, u gradskim osnovnim školama predviđa nastavak provođenja produženog boravka heterogene skupine učenika od 1. do 4. razreda koji polaze redovne razredne odjele u predmetno-satnom sustavu, u jednoj od smjena, te cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada homogene skupine učenika od 1. do 4. razreda koji polaze isti razred, pojasnila je pročelnica Odjela gradske uprave za odgoj i školstvo Sanda Sušanj.



Odjel gradske uprave za odgoj i školstvo, uzimajući u obzir sve specifičnosti škola, kao i prethodno spomenutu analizu potreba i obuhvata, procijenio je da se može prihvatiti prijedlog osnovnih škola Pehlin i Turnić koje su iskazale potrebu za povećanjem za po jednu skupinu produženog boravka, odnosno razrednog odjela cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada u odnosu na dosadašnje stanje, a zbog iskazanog interesa roditelja.





Trendovi upisa i ispisa


Za školsku 2016/17. godinu zaprimljeni su prijedlozi iz 25 osnovnih škola Rijeke za provedbom ovih programa, a u 23 škole osnivač je Grad Rijeka, dok su u dvije škole drugi osnivači.


– U odnosu na prethodnu školsku godinu, 20 osnovnih škola iskazalo je potrebu za organiziranjem istog broja skupina kao i do sada, četiri škole iskazale su potrebu za povećanjem skupina produženog boravka, dok je jedna škola iskazala potrebu za smanjenjem za jednu skupinu. Napravili smo analizu potreba za organiziranjem produženog boravka, odnosno cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada, te ostvarenja u prethodnim školskim godinama po školama. Pomno su analizirani trendovi upisa i ispisa učenika po školama kako bi se utvrdile stvarne potrebe korisnika ovih programa, kao i obuhvat tijekom nekoliko proteklih školskih godina. Podaci koji su sada prikupljeni predstavljaju preliminarni interes roditelja za ove programe, te u usporedbi s iskazanim i stvarnim potrebama u prethodnim školskim godinama vidljivo je da postoje značajna odstupanja u iskazanom interesu na kraju prethodne školske godine sa stvarnim upisima u navedene programe u novoj školskoj godini. Uočeno je da u pojedinim školama tijekom školske godine dolazi do značajnog pada broja učenika u skupinama – pojasnila je pročelnica Sušanj.



Za roditelja, odnosno staratelja-korisnika usluga produženog boravka/cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada za učenika koji nema prebivalište na području Grada Rijeke, cijena iznosi 450 kuna mjesečno, za roditelja odnosno staratelja-korisnika usluga produženog boravka/cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada za učenika koji ima prebivalište na području Grada Rijeke vezana je za razred pohađanja i dohodak po članu kućanstva. S tim da su za prve razrede ovi programi besplatni, dok za ostale razrede iznos koji roditelj izdvaja ide od 100 do 320 kuna mjesečno, s tim da se za drugo dijete cijena smanjuje za 30 posto, za treće dijete za 60 posto, za četvrto i svako sljedeće dijete programi su besplatni.



Formirano 76 skupina


Zbog manje iskazanog interesa roditelja za upis u program produženog boravka, u školama Brajda i Vežica, te potrebe izjednačavanja uvjeta u školama prema broju učenika, u tim će se školama organizirati po tri skupine produženog boravka.


– Sagledavajući cjelokupne potrebe, te pokušavajući ujednačiti uvjete u pojedinim školama kao i interes, te obuhvat ovim programima, prethodnih godina odobrili smo formiranje ukupno 76 skupina, odnosno razrednih odjela cjelodnevnog odgojno-obrazovnog rada. Prema iskazanom interesu roditelja u 19 škola organizirat će se skupine produženog boravka, u četiri škole razredni odjeli cjelodnevne nastave, a u dvije škole mješovito, i skupine produženog boravka i razredni odjeli cjelodnevne nastave. Također, formirat će se 53 skupine produženog boravka i 23 razredna odjela cjelodnevno odgojno-obrazovnog rada. Programom produženog boravka i cjelodnevne nastave bi se obuhvatilo 2.202 učenika. I ove školske godine, kao i prethodnih, najviše će se uključiti učenika iz prvih razreda, i to njih 743. Slijede drugi razredi sa 630 učenika, treći razredi s 517, te četvrti razredi s 312 učenika, navela je Sušanj.