Operacija Uljanik

U pritvoru ostali važniji osumnjičenici? ‘Nismo nikada niti čuli za neke od predloženih svjedoka’

Slavica Kleva

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Rješenje o određivanju istražnog zatvora, kako doznajemo, doneseno je za najvažnije osobe obuhvaćene istragom. S druge strane, sud je pri puštanju Brajkovića i Pliška da se brane sa slobode uzeo u obzir i starosnu dob te dvojice osumnjičenika



RIJEKA Nije prošla ni minuta otkako je sudac istrage Županijskog suda Duško Tišma obraložio odluku o određivanju istražnog zatvora, a Domagoj Klarić (53) bivši direktor »3. maja«, Anton Brajković (73) bivši predsjednik Uprave Uljanika i predsjednik NO-a Uljanik brodogradilišta, te Zdravko Pliško (72), također bivši direktor »3. maja«, već su bili na izlazu iz Županijskog suda. Za njih sudac istrage nije odredio istražni zatvor, no nisu htjeli izustiti niti jednu riječ, samo su se užurbano sputili stepenicama suda i nestali. Istodobno, zavladala je tišina u velikoj raspravnoj dvorani suda, ostalo je njih šestero koji su čekali da po njih dođu pravosudni policijski djelatnici koji su ih prepratili u zatvor.


Zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, u jednomjesečnom istražnom zatvoru ostaju Marinko Brgić (65), predsjednik TD Uljanik brodogradilišta i član NO-a »3. maja«, Dragutin Pavletić (59), direktor Uljanik plovidbe i povezanih društava grupe Uljanik plovidbe, Veljko Grbac (64), član NO-a Uljanika i predsjednik NO-a »3. maja«, Gianni Rossanda (51), direktor Uljanik financija, predsjednik Uprave Uljanika, Silvan Kranjc (66), član Uprave Uljanik brodogradilišta, Maksimilijan Percan (46), predsjednik Uprave »3. maja«. Dan prije tužiteljstvo nakon ispitivanja nije zatražilo istražni zatvor za Eduarda Milovana (48), bivšeg direktora Uljanik brodogradilišta, Darka Šorca (61) direktora Uljanik Shipmanagmenta i Elvisa Pahljinu (48), direktora Uljanik pomorstva za usluge.


– Mi smo u fazi donošenja rješenja o provođenju istrage, a po primitku otpravka rješenja suca istrage o odlukama o određivanju istražnog zatvora, pa samim time i kakva će biti obrazloženja, donijet ćemo odluku o eventualnom podnošenju žalbi na tako donesena rješenja – kazao nam je zamjenik Županijske državne odvjetnice Nenad Bogosavljev koji vodi ovaj zahtjevan predmet.




Čini se da u ovom trenutku Županijsko državno odvjetništvo može biti zadovoljno jer je rješenje o određivanju istražnog zatvora, kako doznajemo, doneseno u odnosu na najvažnije osobe koje su obuhvaćene istragom. S druge strane, sud se vodio i činjenicom da su Brajković i Pliško osobe koje imaju sedamdeset godina pa se određivanje istražnog zatvora određuje u iznimnim situacijama.


Klarićev odvjetnik Berislav Pavešić kazao nam je da je zadovoljan jer je sudac istrage uvažio njegovu primjedbu kako u samom prijedlogu o određivanju istražnog zatvora nije konkretno navedeno na koje pojedinačne svjedoke bi Klarić mogao izvršiti utjecaj.


– Jednako tako, ako ne i važnije, nije navedeno niti je li tako nešto Klarić pokušao ili je namjeravao utjecati na svjedoke – kazao nam je Pavešić.


Riječ je o direktoru »3. maja« koji je postavljen 2014. godine, a ostavku je podnio 2016. U daljnjem postupku će se braniti sa slobode, a doznajemo, odmah po puštanju otišao je u Split, odnosno Jesenice gdje živi.


– Sud je ispoštovao zakonsku odredbu da osobe starije od 70 godina ne mogu u istražni zatvor, osim u iznimnim slučajevima, što ŽDO nije ni tražio – kazali su nam odvjetnici Antona Brajkovića Goran Marjanović i Matija Miloš.


Manje zadovoljstva iskazali su odvjetnici čiji su branjenici ostali iza brave.


– Uložit ćemo žalbu jer smatramo da sud nije na adekvatan način cijenio činjeničnu i pravnu argumentaciju zbog koje nema osnove za određivanje istražnog zatvora – rekao je Ivan Smokrović, jedan od odvjetnika koji zastupa Silvana Kranjca.


I Robert Mikac koji zastupa prvoosumnjičenog Marinka Brgića kaže da će se žaliti na tako donesenu odluku. Kaže da je odluka neutemeljena, a s druge strane, predmet je takav da se sve nalazi u dokumentaciji koja je izuzeta.


Podnijeli ostavke


– Poimenice je nabrojeno 45 svjedoka koje treba ispitati, ali se ne kaže na kojeg se okrivljenika koji svjedok odnosi i koje su to osobite okolnosti, kako to zakon nalaže, da opravdavaju moguć utjecaj na svjedoke. Rossanda nikada nije vidio niti čuo za neke svjedoke, ali zbog njih de facto mora biti u istražnom zatvoru, dok se svi oni ne saslušaju – kazao nam je jedan od odvjetnika Giannija Rossande Ljubiša Drageljević.


– Pozvat ćemo se i na sudsku praksu u RH, u identičnoj situaciji, aferi Agrokor, gdje je sudac istrage odbio prijedlog o određivanju istražnog zatvora svim okrivljenicima, za čak 14 direktora, osim Todoriću – dodao je Drageljević.


Sličnog mišljenja je i odvjetnica Marija Budimir koja zastupa Dragutina Pavletića, kratko je komentirala određivanje istražnog zatvora kazavši da ne misli kako je odluka opravdana.


Inače u nepuna dva dana, nakon što je ŽDO odredio istražni zatvor za petoricu i zbog opasnosti od ponavljanja djela, ostavku na sve funkcije ekspresno su podnijeli Brgić, Pavletić, Grbac, Brajković i Percan.


Istraga je tek otvorena, predstoji ispitivanje svjedoka koje je zatražilo tužiteljstvo, no, nema sumnje, bit će to dugotrajan postupak. Riječ je o »češljanju« poslovnih odluka koje su donošene unazad desetak godina, a veći dio suspektnih odluka je pod povećalom tužitelja. U ovom trenutku, osumnjičeni se terete za štetu nanesenu brodogradilištima u iznosu od 1,2 milijarde kuna.