Oprez na plaži

U pijesku na plaži ispod Dječje bolnice desetci medicinskih igala

Sanja Gašpert

Foto M. Aničić

Foto M. Aničić

Krenuo sam u sakupljanje i sakupio nekih dvadeset do trideset igala, ali, kako je dan ranije bila kiša, dio tih igala sigurno je odnijelo more, a dio je završio pod kamenjem. Na toj je plaži, ponavljam, dosta djece, kaže Ivan-Goran Kovačević



RIJEKA Opasan infektivni otpad, a riječ je o nekoliko desetaka iskorištenih medicinskih igala, od kojih su neke duge i blizu desetak centimetara, a u brojnima se vide tragovi krvi, na plaži ispod Dječje bolnice Kantrida našao je Riječanin Ivan-Goran Kovačević, inače nezaposleni medicinski tehničar, koji se godinama sa svojom obitelji i prijateljima kupa na ovoj riječkoj plaži.


Ogorčen zbog opasnog pronalaska, obratio se u našu redakciju želeći na taj način s javnosti podijeliti svoju zabrinutost zbog onoga što je otkrio, a što, smatra on, predstavlja realnu opasnost za brojne kupače koji se kupaju na ovoj maloj riječkoj plaži.


– Riječ je o plaži na kojoj se godinama kupam sa svojom obitelji, tu je i inače dosta obitelji s djecom. U petak smo, nakon što je u četvrtak bilo kišno vrijeme, ponovno došli na plažu i slučajno sam ugledao dvije žute kantice za infektivni otpad, od kojih je jedna bila otvorena, a njezin čep odbačen pedesetak metara dalje, a druga je bila zatvorena. Kako sam, zbog struke kojom se bavim, znao o kakvim je kutijama riječ, brzo sam krenuo razgledavati po plaži i ugledao nekoliko igala, među kojima i onih dugih po nekoliko centimetara, od lumbalne punkcije, a na nekima su se vidjeli tragovi krvi. Brzo sam alarmirao kupače i pitao ih vide li po čemu hodaju. Krenuo sam u sakupljanje i sakupio nekih dvadeset do trideset igala, ali, kako je dan ranije bila kiša, dio tih igala sigurno je odnijelo more, a dio je završio pod kamenjem. Na toj je plaži, ponavljam, dosta djece, koja se svakodnevno igraju, kopaju po kamenju i samo je trenutak nedostajao da se netko od njih ne ubode. Takva opasnost, nažalost, i nadalje prijeti, jer ja nisam uspio sakupiti sve igle, tko zna koliko ih je još čak i u plićaku, gdje boravi najviše djece, kaže Kovačević, koji dodaje kako je ova plaža i inače prije bila poznata po problemu sa smećem, a koji je, barem privremeno riješen.




– Nakon toga, evo novog, još goreg problema. U blizini je kontejner za medicinski otpad, koji je pod ključem, i sigurno je da te kantice nisu samo tako iskočile iz kontejnera. Ja vjerujem da ih je netko namjerno, iz nemara, bacio na plažu, nije mu se dalo otključavati kontejner. Išao sam u bolnicu da ih upozorim i provjerim tko je to učinio, ali svi kažu kako svoj otpad spremaju na za to određena mjesta, u kontejnere. Naravno, nitko neće reći »ja sam to učinio«. Smatram da sam savjesno i odgovorno postupio, a javnost neka prosudi. Mislim da bi ovo trebalo značiti ili konačni kraj kupanja na ovoj plaži ili početak nekog novog razdoblja, na način da se plaža konačno temeljito očisti i osigura te dopusti na korištenje kupačima, dodaje Kovačević.


Istovremeno, o ovom će slučaju Kovačević obavijestiti i Udrugu Terra, koja se bavi prevencijom i suzbijanjem ovisnosti, ali i problemima smanjenja šteta nastale prilikom korištenja droga, kako bi na neki način zbrinuo pronađene igle.