Pobjeda jedina opcija

U nedjelju hrvatske rukometašice na Zametu dočekuju Makedonke

Igor Duvnjak

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ne uključujemo uopće opciju da nam je dovoljan bod. Igrat ćemo punom parom, definitivno trebamo igrati agresivnu obranu jer time smo ih pobijedile u prošloj utakmici – kaže Ivana Kapitanović



RIJEKA Rukometna Rijeka punom se parom priprema za još jedan međunarodni događaj, kvalifikacijski susret rukometašica za ovogodišnje Europsko prvenstvo u Švedskoj između Hrvatske i Makedonije od 18 sati.


U očekivanju zametskog dvoboja u kojem su prema najavama domaće igračice velike favoritkinje, ljudi koji pripremaju događaj doslovno »stavljaju glazuru«. Jučer su naime postavili novu podlogu u dvorani na Zametu, istu onu na kojoj se nedavno igrala završnica Kupa u Umagu te će poprište utakmice izgledati »ušminkano« za nadmetanje Hrvatica i Makedonki.


Dok se organizatori iz Riječkog sportskog saveza brinu o svim sitnicama, kako bi adekvatno dočekali Hrvatsku i gošće iz Makedonije, domaća reprezentacija u Umagu razmišlja o taktici kojom bi nadmašila suparnice u ovoj, svojoj posljednjoj utakmici kvalifikacijske grupe 4 za EP u Švedskoj. Iza izabranica izbornika Gorana Mrđena je nedavni celjski poraz od Slovenki, namjera je u nedjelju na Zametu ostvariti »ispravak krivog navoda«.




– U Umagu smo se prvo pripremale za gostovanje Sloveniji, nakon te utakmice smo odmarale u četvrtak, dolazile k sebi od putovanja i od utakmice – kaže Ivana Kapitanović, vratarke reprezentacije, zapažena vratarka »Podravke Vegete«. – Od petak smo praktički započele pripreme za utakmicu s Makedonijom.



Na Zametu se očekuje lijepi sportski ugođaj. Bit će postavljene tribine s obje strane, organizatori se nadaju da će biti dobro popunjene. Prodaja ulaznica je u tijeku na portalu ulaznice.hr, cijena je 20 kuna.


– Podrška publike nam definitivno puno znači. Ljepše je igrati kada su tribine pune i svi navijaju za tebe. To smo osjetile i kada smo igrale u Splitu, vidjele smo koliko su nam značile pune tribine i podrška s njih – tvrdi Kapitanović.


Utakmicu na Zametu igra se u nedjelju od 18 sati, a vodit će je švedski sudački par Blanck i Isen.



Dobro ozračje


Slovenke su u Celju borbenom igrom i minimalnom pobjedom doprinijele zanimljivosti raspleta u ovoj kvalifikacijskoj grupi 4.


– Cijela je utakmica bila praktički u egalu. One bi povele s dva gola razlike pa bismo se mi vraćale. Sve vrijeme smo se tako izmjenjivale u vodstvu. Bile smo tu negdje, i jedne i druge blizu pobjedi.


Na kraju se to završilo na njihovoj strani, ali utakmica je bila dosta agresivna, dopuštena je bila dosta gruba igra. Sada smo došle sebi, »rekuperale« se – dodaje Ivana koja je zajedno s igračicama ispred nje morala brzo zaboraviti slovensku epizodu, povratiti dobro raspoloženje uoči odlučujućeg sutrašnjeg ispita na Zametu.


– Raspoloženje u reprezentaciji je dosta dobro, nije nas poljuljao taj poraz od Slovenije. Znamo što nam treba, imamo cilj i smatramo da smo ga praktički ispunile. Normalno da idemo na pobjedu protiv Makedonije, kako bismo stavile točku na »i« te okončale sve u ovim kvalifikacijama.


Kalkulacije


U ovoj skupini Crna Gora ima 8 bodova i dočekuje Sloveniju, koja ima 6 bodova kao i Hrvatska, dok Makedonija nema niti jednog boda. Ima raznih kalkulacija od kojih je jedna da je Hrvatskoj dosta i bod jer se očekuje da će Crnogorke doma, u Bijelom Polju od 20 sati opravdati epitet favoritkinja protiv Slovenki.


U slučaju da Slovenija iznenadi, a Hrvatska pobijedi Makedoniju tri vodeće ekipe bi imale 8 bodova i onda bi se poredak odredio po posebnoj ljestvici ove tri prvoplasirane ekipe.


– Ne uključujemo uopće opciju da nam je dovoljan bod. Igrat ćemo punom parom, idemo na pobjedu.Hrvatska je u prošlom susretu svladala Makedoniju čak 36:22, što puno kaže o odnosu snaga između ova dva sastava.

– Igrale smo s njima u listopadu, uvjerljivo smo ih pobijedile. Opasnija im je desna strana od one lijeve. Inače, Makedonija se dobro držala nedavno s Crnom Gorom. One imaju neki svoj sustav igre, kojega se drže. Mi definitivno trebamo igrati agresivnu obranu jer time smo ih pobijedile u prošloj utakmici. Također valja nam vući polukontru i kontru kako bi postizale što više lakih pogodaka – zaključuje Kapitanović.