Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 4° 6
Sutra: 4° 4° 6
12. prosinca 2019.
Hodočašće pomoraca

U nedjelju flota brodova plovi iz Rijeke u Kraljevicu

Foto S. Drechsler
Foto S. Drechsler
Autor:
Objavljeno: 29. studeni 2018. u 20:00 2018-11-29T20:00:51+01:00

RIJEKAS pozicije nautičara mogu reći da će vrijeme za plovidbu biti dobro, rekao je kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar pozivajući Riječane da se u nedjelju 2. prosinca pridruže hodočašću pomoraca u najstarije svetište sv. Nikole s ove strane Jadrana. Već 20. godinu u kontinuitetu isplovit će flota na ovo jedinstveno prosinačko hodočašće koje se održava u okviru proslave blagdana sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, putnika, ribara i djece.

Bogat program najavili su  povjerenik za Apostolat mora Riječke nadbiskupije vlč. Luka Lučić, kapetan Lučke kapetanije Darko Glažar te tajnica Apostolata mora Marica Njegovan. Kako su najavili, brodovi će u nedjelju 2. prosinca isploviti u 9 sati ispred Lučke kapetanije Rijeka. Za građane je predviđen brod Sfera, a flotu će predvoditi brod »Vid«.

– Ovo je jedinstveno hodočašće na Jadranu, ni jedno drugo ne održava se u prosincu, i to plovidbom, a na tragu je tradicije naših pradjedova koji su brodovima i barkama hodočastili u crkvu sv. Nikole u Kraljevici još 1795. godine kada je papa Pio VI. dao posebnu povlasticu toj crkvi, da će svi koji u nju dođu na dan sv. Nikole dobiti oproštenje grijeha, rekla je Njegovan.

Doček hodočasnika na rivi u Kraljevici predviđen je u 10.30 sati, dok će u 11 sati paljenjem zavjetne svijeće u crkvi početi misno slavlje koje će predvoditi vlč. Luka Lučić. Nakon mise bit će tradicionalno druženje te povratak prema Rijeci i isplovljavanje brodova u 14 sati. Pozdrav brodskim sirenama predviđen je mještanima Bakarca i Bakra kao i zaustavljanje u lučici Podurinj u Kostreni. Uoči svetkovine sv. Nikole u Rijeci u srijedu 5. prosinca 26. godinu u kontinuitetu bit će održane procesija i misa u kapucinskoj crkvi Gospe Lurdske. Procesija s križem i zastavom sv. Nikole od zgrade Luke kreće u 18.15 sati preko Jadranskog trga do kapucinske crkve u kojoj će misu u 18.30 sati predvoditi fra Ivan Dominik Iličić. Na svetkovinu sv. Nikole 6. prosinca u 17 i 18 sati započet će svečana misna slavlja u crkvama sv. Nikole: u Kraljevici, Kostreni, Voloskom i u Rijeci.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.