Tradicija

U centru Rijeke se krčkale maškarana jota i maneštra s humanitarnim okusom

Ljiljana Hlača

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin



RIJEKA – Na Korzu se ponovno miješalo, sjeckalo, zalijevalo, dimilo, krčkalo. Pa naravno riječ je o dvama kuharsko-maškaranim događajima – Maškaranoj maneštri i Humanitarnoj maškaranoj joti.


Maškaranu jotu i ovog puta osmislilo je Udruženje obrtnika Rijeka, a održavala se na Trgu Republike Hrvatske, dok su Maškaranu maneštru u Bazarigovom prolazu organizirali Rotary klub Rijeka, Rotary klub Opatija, Rotary klub Rijeka – Sveti Vid i gosti iz Rotary kluba Kočevje iz Slovenije. Rotarijanci su u ponudi još imali tripice, slavonske čvarke, mogli su se probati sirevi, kupiti kobasice i špicevi.



– Ovo je 14. Maškarana maneštra, sudjeluju tri ekipe koje imaju zadatak skuhati najbolju maneštru i sve ovo ima humanitarnu notu – prikupljena sredstva idu Rotary klubu Opatija, rekao nam je Vladimir Jurić, organizator ovog kulinarskog okršaja.




U maškaranu jotu, koja se već po tradiciji krčkala u velikoj »padeli«, riječki su obrtnici ubacili oko 60 kila fažola, 60 kila kiselog kupusa, 20 kila kobasica, 7 kilograma suhog mesa. Sirovine su bile domaće.


Predsjednik riječkog Udruženja obrtnika Darko Sertić kazao je kako se u ovu humanitarnu akciju ne uključuju samo ugostitelji, već i brojni ostali obrtnici, a cilj je aktivno uključiti uslužni sektor u turističku ponudu Rijeke.


– I ova jota trebala bi biti naš mali doprinos da svi koji su danas na Korzu osjete taj ugođaj, dobro se zabave i pri tome nešto i pojedu, rekao je Sertić.



Posjetitelje je porcija jote s palentom koštala simboličnih deset kuna plus “Daj ča daš”, a dodatnih pet kuna je trebalo dati za čašu vina.


Sva prikupljena sredstva ove godine idu Centru za odgoj i obrazovanje za opremanje praktikuma djece s invaliditetom, za zanimanja servir/servirka i konobar/ica. Uz ukusnu jotu, upriličena je i modna revija na temu Karolina Riječka, a za dobru muziku pobrinuli su se Kantridersi.