Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 17° 1
Sutra: 17° 17° 1
16. listopada 2019.
Prizori iz građanskog života

U bivšoj tvornici "Rikard Benčić" pronađene nove zidne slike

U bivšoj tvornici "Rikard Benčić" pronađene nove zidne slike
U bivšoj tvornici "Rikard Benčić" pronađene nove zidne slike
Autor:
Objavljeno: 2. veljača 2011. u 10:11 2011-02-02T10:11:13+01:00

Oslicima s pejzažnim i figurativnim  motivima posebnu živost daju prizori iz  svakodnevnog života i prikaz ljudi  različitih staleža: od pučana do gospode  s cilindrima na glavama  

RIJEKA U bivšoj upravnoj zgradi »Rikarda Benčića«, baroknoj palači  nekadašnje riječke Rafinerije šećera, a današnjem spomeniku kulture,  nedavno su otkrivene nove zidne slike.

U jednoj od soba na sjevernoj  strani drugog kata, za koju se činilo da nije oslikana, a nalazi se nasuprot salona s očuvanim baroknim vedutma, nađeni su oslici s pejzažnim i figurativnim motivima, uokvireni arhitektonskim elementima.  

Slike su dosta oštećene, a ocijenit će ih stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda 

Posebnu živost daju im prizori iz svakodnevnog života s malim čovječuljcima među kojima srećemo ljude različitih staleža: od  pučana do  gospode s cilindrima na glavama.  

– Sudeći po građanskoj odjeći tih živahnih likova i načinu slikanja  koji odaje ruku vrsnog majstora,  vjerojatno se radi o zidnim slikama s  početka 19. stoljeća. To nipošto nije provincijalno slikarstvo i prije djeluje pariško ili bečko nego riječko – kazao nam je ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović nakon što je vidio novotkrivene slike koje su  ga oduševile. 

Novi oslici pronađeni su u sobi za koju se činilo da  i nije oslikana

Prema riječima Tonija Šaine koji vodi restauratorske radove, slike su dosta oštećene, a konačan sud o njima dat će stručnjaci Hrvatskog restauratorskog zavoda koji istodobno rade na restauraciji baroknih štukatura u salonu s vedutama imaginarnih gradova. 

Za nastavak radova u upravnoj zgradi »Benčića« ove je godine planiran iznos od dva milijuna kuna, a prema riječima v. d. ravnateljice Odjela za kulturu Nikoline Radić Štivić, u okviru tog iznosa predviđena je i  izrada projekta građevinske sanacije palače.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.