Obnova

U Viškovu uređuju stara i grade nova dječja igrališta

Biljana Savić

Igralište u Marčeljima

Igralište u Marčeljima



VIŠKOVO Na području općine Viškovo kontinuirano se uređuju postojeća i grade nova dječja igrališta. Tijekom zime obnovljena su igrala na igralištima u Marčeljima i Mladenićima, uređenje je još u tijeku i okončanje obnove igrališta se očekuje do kraja ožujka.


Na dječjem igralištu u Gornjim Jugima u tijeku je obnova postojećih igrala, dok se igralište u Pešćićićima u cijelosti rekonstruira. U Saršonima upravo započinju radovi na uređenju igrališta i okoliša. Sve radove izvodi KD Viškovo, a vrijednost do sada izvedenih i planiranih radova iznosi cca 45.000 kuna. Također, tijekom zime je izvršen pregled svih dječjih igrališta s obzirom na to da su često meta vandala koji uništavaju opremu.


Uređenje igrališta u Pešćićićima podijeljeno je u dvije faze. Ukupna vrijednost građevinskih radova iznosi 160.975,00 kuna s PDV-om, dok je vrijednost opreme 54.750,00 kuna s PDV-om. Dosad je uređena podloga, betonirana je površina na koju su montirane sprave – ljuljačka s dvije sjedalice od kojih je jedna od gume s pojačanjima od aluminija, dok je druga baby sjedalo, zatim kombinirano igralo koje se sastoji od kućice s ljestvama i krovom, tobogana od poliestera, ljuljačke i penjalice s užetom te penjalica s mrežom.




Preostalo je hortikulturno uređenje okoliša i lijepljenje antistres ploča. U drugoj fazi na ovo igralište bit će ugrađena i sportska urbana oprema poput stolova za stolni tenis i slično. Ovu fazu planira se okončati kroz idućih mjesec dana.


Ove godine planira se i izgradnja novih dječjih igrališta, a prvo počinje gradnja dječjeg igrališta u Vrtačama, za koje je izrađena projektna dokumentacija i koje je uspješno prijavljeno na financiranje iz EU fondova. Naime, temeljem natječaja i suglasnosti Općinskog vijeća Viškova ovaj projekt je prijavljen na natječaj iz Programa ruralnog razvoja. Igralište će biti opremljeno toboganima, ljuljačkama, klackalicom i trampolinom te svom novom urbanom opremom. Uz igralište će biti uređena i parkirališna mjesta.


Površina cijelog zahvata iznosi oko 1.400 četvornih metara, a vrijednost radova je oko 480 tisuća kuna s PDV-om, u što su uključeni svi građevinski radovi i oprema. Ovdje se planira i realizacija projekta rekreacijske zone koja će obuhvatiti uređenje staza s izradom platoa za košarku i nogomet. Za ovaj projekt trenutačno je u pripremi izrada projektne dokumentacije.