Ogledalo krize

U Tower centru građani ne kupuju, trgovci zatvaraju prodavaonice – svi čekaju neka bolja vremena

Slađana Vignjević

U najpoznatijoj riječkoj shopping meki, Tower centru na Pećinama, trenutno prazno šest poslovnih prostora i dva ugostiteljska objekta



RIJEKA Šest poslovnih prostora i dva ugostiteljska objekta zjape prazna u riječkom Tower centru. Gospodarska je kriza zahvatila sve sfere društva, građane primorala da stegnu remen, posljedice čega osjećaju poslodavci u sektoru trgovine. Pred zidom često ne pronalaze izlaz iz krize vlastitog poslovanja, osim doslovnog izlaza iz poslovnog prostora u kojem su dotad pokušali ostvariti profit. Nepovoljna poslovna klima zahvatila je i Tower centar Rijeka, riječku shopping meku koju su u proteklom razdoblju napustila brojna poduzeća. Iako nam iz Uprave centra nisu željeli otkriti cijene najma poslovnih prostora, očito je kako su one nekima bile previsoke da bi »preživjeli«. 



Za loših vremenskih prilika, Riječani šetnju kišnim Korzom znaju zamijeniti onom po Toweru. Pritom se mogu čak i osjećati kao da su na Korzu, obzirom da su izlozi praznih poslovnih prostora oblijepljeni ogromnim fotografijama s motivima grada na Rječini koji podsjećaju na turističke razglednice. Na nekoliko je mjesta tako moguće biti ispred suncem okupanog HNK-a Ivana pl. Zajca, na Trsatskoj gradini ili na Korzu, a zapravo u klimatiziranim prostorima Tower centra.





    Bilo da su poslovni prostori bili u najmu, ili u privatnom vlasništvu, a podjednak je broj jednih i drugih, unazad nekoliko mjeseci ispraznilo se čak pet prostora manje kvadrature i jedan veliki te dva objekta u kojima je bilo predviđeno obavljanje ugostiteljske djelatnosti. Što se tiče praznih prostora, najveći je onaj Magme koja je Tower napustila prošle godine, prazan je i prostor Schiessera na drugom katu te Elexie i Star Sporta na trećem, dok je na četvtom katu prazno na mjestu trgovine Prince koja je zatvorena prije godinu dana.   


Osvježenje u veljači


– To je jako dobar rezultat u odnosu na prosjek sličnih centara u Hrvatskoj u ovom trenutku, reći će u ime Uprave Saša Brusić, zamjenik direktorice Tower centra Rijeka koji je svoja vrata kupcima i posjetiteljima željnim zabave otvorio u studenome 2006. godine. Od tada do danas u Toweru je, krizi unatoč, i dalje moguće pronaći izvanredan izbor odjeće i obuće i modnih dodataka poznatih svjetskih marki, sportske opreme, bogatu ponudu bijele tehnike i namještaja, ljekarnu i gift shopove, banku i mjenjačnicu. Osim toga, unutar Tower Centra, koji je ukupne površine od 125 tisuća kvadratnih metara, na pet katova elegantnog i funkcionalnog prostora nalaze se i brojni ugostiteljski sadržaji, dječja igraonica, multiplex kino, i drugi prostori za razonodu i slobodno vrijeme. 


    Ipak, nisu svi zatvoreni poslovni prostori u Toweru napušteni na dulje vrijeme. Naime, neki poslodavci odabrali su veljaču kao mjesec pogodan za osvježenje interijera svojih trgovina pa su zatvoreni nakratko.   


Dobrodošla konkurencija


– Trenutno se više prostora u Tower Centru preuređuje. Veljača je inače razdoblje koje se, radi smjena ljetnih i zimskih kolekcija, najčešće koristi za otvaranje i uređenje trgovačkih prostora. U četvrtak je, nakon preuređenja otvoren Adidas Shop, a početkom ožujka na trećem katu otvorit će se trgovina Selection S.Oliver, premium brand poznate istoimene odjevne marke. Nakon izlaska Stiefelkoeniga, sredinom sljedećeg mjeseca na još većem prostoru otvorit će trgovina obuće Massa, a na četvrtom katu uskoro će svoja vrata otvoriti veći DM-Drogerie markt, koji će biti najveće prodajno mjesto tog trgovca u Hrvatskoj, kaže Brusić, uvjeren kako otvaranje sličnog centra na zapadnom dijelu Rijeke, koje je predviđeno za kolovoz ove godine, neće utjecati na njihovo poslovanje. 


    – Što se tiče otvaranja Zapadnog trgovačkog centra, svaka konkurencija je dobrodošla i nije nužno ocijeniti ju negativnom. Ona će nas prisiliti da budemo još bolji i da, kao i do sada, nastavimo građanima Rijeke i regije, nuditi više i povoljnije, zaključuje zamjenik direktorice centra na Pećinama.