Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. studenoga 2019.
Novi poslovi

U Rijeku iznenada stigla delegacija korejskog giganta: ''Ozbiljno računamo na vašu luku''

Foto D. Škomrlj
Foto D. Škomrlj
Autor:
Objavljeno: 1. lipanj 2019. u 18:35 2019-06-01T18:35:47+02:00

Hyundai prepoznaje značaj riječkog prometnog pravca, a s obzirom na najavljene investicije, jasno im je da će se u perspektivi značaj Rijeke i njezine luke dodatno povećavati

RIJEKA - Ilegalni unos krivotvorenih automobilskih dijelova čini velike probleme kako ugledu Hyundaija jer ugradnja neoriginalnih dijelova može napraviti probleme ispravnom funkcioniranju automobila, ali i samoj državi gdje se to događa jer izostaje cjelokupno, ili u najmanju ruku djelomično plaćanje poreza. Upravo stoga, razvili smo poseban sustav, softver s čitačima koji distanciraju originalne od lažnih kodova.

Trusno područje

Istaknuo nam je to Kyung Min Ham, voditelj Hyundaijevog ureda za zaštitu brenda smještenog u Budimpešti. Pod njegovom se ingerencijom nalazi 14 država jugoistoka Europe te Moldavija i Ukrajina. Iako je riječ o nevelikom broju država, jer Hyundai se prodaje u čitavom svijetu, riječ je o itekako trusnom području s obzirom na to da su države srednjeg i Bliskog istoka, osim Indije tu je i Turska, veliki proizvođači krivotvorina. Kad je pak riječ o distribuciji, njihov se ulazak u EU događa uglavnom putem Grčke. Ali, nije ta država jedina gdje se problemi uočavaju.
- Kako nam je poznato, luka Rijeka je jedna od najznačajnijih u ovom dijelu Europe. Cijenimo rad vaše carine i ostalih inspekcijskih službi, stoga im želimo pomoći u radu. Organizirali smo seminar na kojem ćemo odgovornim ljudima izložiti čitavu problematiku uvoza krivotvorina, dodao je Min Ham.
Dolazak u Rijeku ubrzalo je još nekoliko činjenica. Ponajprije, Hyundai prepoznaje značaj riječkog prometnog pravca, a s obzirom na najavljene investicije jasno im je da će se u perspektivi značaj Rijeke i njezine luke dodatno povećavati. Također, nakon što su lani isti proces proveli i u Italiji, u luci Trst, odakle se opskrbljuje i Slovenija, zaplijenjena je veća količina krivotvorenih dijelova.
- U jednoj od kontrola zatekli smo oko 2.500 dijelova čija je vrijednost bila nešto manja od 100 tisuća eura. Pretpostavka je kako se i u toj lučkoj lokaciji moguće radi o dijelu kanala kroz koji je unos krivotvorina stalan. Sasvim je jasno da se takve stvari mogu događati i u Rijeci, tim više što je ona jako dostupna za čitav niz država njezine regije, ali i šire prema srednjoj Europi, dodao je Min Ham.

Kyung Min Ham voditelj je Hyundaijevog ureda za zaštitu brenda smještenog u Budimpešti / Foto E. Prodan

Moćna tvrtka

U pratnji korejskog stručnjaka bio je i Marko Gotovac, regionalni voditelj postprodaje Hyundaija kojem je rješavanje te problematike tim važnije. Jako je velik broj Hyundaijevih automobila u Hrvatskoj, a postotni im udio i dalje raste.
​Ono što je pak nama od velikog značaja, činjenica je da Hyundai nakon što je uložio golema sredstva u koprodukciju s hrvatskom automobilskom tvrtkom Rimac, svoje poslove usmjerava i prema Rijeci, točnije prema njezinoj luci. Iako naigled problematika nije povezana, teško je vjerovati da bi se ova moćna korejska tvrtka zalagala za modernizaciju dijela poslovanja riječke Carine i Luke da nema - dodatne planove.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PayDo parking aplikacija