Komunalno redarstvo

U Rijeci prema nekim procjenama ima 9.400 pasa. Ispitali smo hoće li, kao u nekim gradovima, biti uveden porez na njih

Ljiljana Hlača



RIJEKA – Komunalno redarstvo tijekom ove godine izdalo je ukupno 188 kazni, a najviše za vožnju bez valjane autobusne karte, objavljuje Odjel gradske uprave za komunalni sustav.


Tako se do sada na temelju mandatnih kazni u gradsku blagajnu slilo nekih 53.254 kuna.


Na upit kako stojimo s kažnjavanjem vlasnika pasa koji ne počiste za svjim ljubimcem, Odjel nam otkriva da je po toj stavci tijekom ove godine izdano 16 kazni.




– S time da za 15 izdanih kazni počinitelji nisu izvršili uplate polovine propisane kazne – mandatnu kaznu, pa je protiv njih pokrenut prekršajni postupak, a jedan počinitelj je platio mandatnu kaznu, navedeno je.


U Rijeci se procjenjuje da ima čak 9.400 pasa (to svakako ima tendenciju rasta), a kako smo saznali, Grad Rijeka za sada ne planira uvesti porez na pse; recimo po uzoru na neke europske gradove koji onda ta sredstva koriste za čišćenje javnih površina, kastraciju napuštenih životinja, liječenje, udomljavanje i slično.


– Za ovu temu postoji velik interes javnosti i svakako je podložna široj raspravi. No, problematiku treba sagledati iz više perspektiva – jer svaki namet mogao bi se negativno odraziti na same ljubimce (izbjegavanje čipiranja, napuštanje kako bi se izbjegao porez i slično), mišljenja su u Odjelu.