Novost na Delti

U Rijeci otvorena prva ELEN punionica za vozila na električni pogon

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Na ELEN punionici na Delti moguće je istodobno punjenje dva vozila. Vrijeme punjenja je od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije i vrsti pretvarača u vozilu



RIJEKA Prvu riječku ELEN punionicu za vozila na električni pogon otvorili su u petak na parkiralištu Delta u središtu grada gradonačelnik Vojko Obersnel i voditelj tima za eMobilnost HEP grupe Matjaž Prah.


ELEN punionica je u Rijeci postavljena na temelju Sporazuma o suradnji na razvojnom projektu HEP-a za izgradnju infrastrukture za punjenje električnih vozila. Gradska uprava dala je pravo služnosti za parkirna mjesta, a HEP je nabavio i ugradio punionicu, uz tehničku potporu Elektroprimorja.


Rijeka je suradnju s HEP-om ostvarila u skladu s odrednicama Europske unije da se u prometni sustav grada postupno uvode vozila koja koriste obnovljive izvore energije. Tako se želi stvoriti jezgra za daljnje širenje sustava punionica i dodatno potaknuti nabava i korištenje električnih vozila u gradu.




Na ELEN punionici na Delti moguće je istodobno punjenje dva vozila. Vrijeme punjenja je od jednog do četiri sata, ovisno o stanju baterije i vrsti pretvarača u vozilu.


U Rijeci je od kolovoza 2015. u podzemnoj garaži Zagrad B u radu superbrza punionica za električna vozila, koja može istovremeno puniti četiri vozila i dva elektro skutera, a tu je punionicu postavila gradska tvrtka Rijeka promet.


HEP je do sada u Hrvatskoj postavio i pustio u pogon 30 javnih ELEN punionica u suradnji s gradovima i zainteresiranim partnerima, od čega je pet brzih AC/DC punionica ugrađeno u Koprivnici kroz suradnju na EU-ovom projektu CivitasDyn@mo, dok se u Zagrebu nalazi jedna ultrabrza punionica sa solarnim nadstrešnicama.


U fazi realizacije priključka na elektroenergetsku mrežu nalaze se punionice u Antunovcu, Crikvenici, Dubrovniku, Našicama, Valpovu, Zaboku i Čakovcu, a u tijeku je i realizacija brzih punionica na autocestama TEN-T koridora kroz sufinanciranje od strane Europske unije


U svom voznom parku HEP za sada ima 22 električna vozila, a u garaži glavne poslovne zgrade u Zagrebu izgrađen je sustav koji se sastoji od jednog centralnog punjača i šest wallbox punjača za osam parkirnih mjesta, koji je namijenjen punjenju HEP-ovih električnih vozila.