Vlasnici supružnici Capobianco

U Rijeci otvoren novi hostel 1W: Svijet u malom za goste sa svih kontinenata

Biljana Savić

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Hostel ima 3 spavaonice koje predstavljaju kontinente Australiju, Sjevernu Ameriku i Aziju, od kojih su dvije mješovite (6-krevetna i 8-krevetna), a jedna spavaonica je isključivo ženska, a na raspolaganju su još tri sobe s kupaonicama, tv i klimom, ukupno 27 ležajeva, kaže vlasnica Eva Usmiani Capobianco  



RIJEKA Rijeka je dobila novi hostel. U Barčićevoj 4, na drugom katu smjestila se nova oaza riječkog hostelskog smještaja. Vlasnici su supružnici Eva Usmiani Capobianco i Nicola Capobianco.


– Potaknuti vlastitim iskustvom u kojem ljubav nema granica, odlučili smo se za ime hostela 1W što je skraćenica od One World, jer želimo da naš hostel bude jedan svijet u malom u kojem se susreću putnici iz različitih dijelova svijeta, a njihovo srce kuca kao jedno, bez obzira na  kulturu, religiju ili seksualnu orijentaciju.  Odatle i slogan hostela: One world, one beat. Na tom konceptu hostel je i uređen: spavaonice i sobe predstavljaju kontinente, svakoga u svojoj boji,  a crvena linija koja prolazi kroz cijeli hostel ih povezuje i predstavlja taj otkucaj srca. Hostel je dizajnerski uređen jer oboje smatramo da lijep ambient sam po sebi čini puno i daje osjećaj intimnosti i topline, što je i nama samima pri biranju smještaja izuzetno bitno – kaže Eva Usmiani Capobianco.


Hostel ima 3 spavaonice koje predstavljaju kontinente Australije, Sjeverne Amerike i Azije, od kojih su dvije mješovite (6-krevetna i 8-krevetna) za one koji žele dijeliti smještaj, iako smo im, pripovijeda Eva,  omogućili dozu intimnosti zavjesama na krevetima i kutkom za presvlačenje, a jedna spavaonica je isključivo ženska (5-krevetna), jer svaka žena je duboko u svom srcu dama i kao takva ima potrebu za određenom dozom privatnosti za obavljanje svojih svakodnevnih navika. Nadalje, svaki krevet ima svoje svjetlo za čitanje i utičnicu, a svaka spavaonica klimu i kutak za druženje. Za one koji žele svoju privatnost, na raspolaganju su druga tri kontinenta: Južna Amerika (2-krevetna), Europa (2-krevetna)  i Afrika (4-krevetna) koje imaju vlastitu kupaonicu, tv sa satelitskim uređajem i klimu. Dakle, ukupno 27 ležajeva je na raspolaganju gostima.


– Osim toga, svim gostima hostela nudimo ujutro topli croissant te kavu i čaj tijekom cijelog dana besplatno. Također mogu besplatno surfati internetom na našem internet-pointu ili na vlastitom smartphone-u u bilo kojem prostoru hostela, opustiti se u zajedničkom dnevnom boravku uz TV ili si nešto pripremiti u kuhinji. Nismo se puno udaljili od ostale ponude hostela u gradu. Cijene po osobi u visokoj sezoni se kreću između 23 i 28 eura, ovisno o tome radi li se o spavaonici ili privatnoj sobi – kaže Eva Usmiani Capobianco.Nicola dolazi iz Barija i radio je 10 godina u turizmu, na kruzerima diljem svijeta.

– Nakon što sam upoznao Evu, predivnu hrvatsku putnicu na kruzeru u Skandinaviji, srce me usidrilo u riječku luku gdje smo osnovali obitelj,  a sada i pokrećemo vlastiti biznis u turizmu. Moje iskustvo u turizmu na kruzerima, gdje se traži visoki standard usluge, i Evina ekonomska znanja te velika zajednička strast prema putovanjima, bili su idealan temelj za pokretanje ovakvog tipa poslovanja. Naravno, i statistike o turizmu u Rijeci, prema kojima broj dolazaka mladih između 18 i 35 godina u Rijeci raste oko 20 posto godišnje, ukazale su na to da je hostel vrlo tražen tip smještaja. S druge strane, htjeli smo ponuditi smještaj i parovima te mladim poslovnim ljudima koji žele vlastitu komociju i intimu, ali po cijeni prihvatljivijoj od hotelske, stoga smo se odlučili za kombiniranu ponudu smještaja u višekrevetnim spavaonicama i privatnim sobama s kupaonicom – kaže Nicola.