U Rijeci obilježen blagdan sv. Nikole: Molitve i sjećanje na sve stradale na morima

Mirjana Grce

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN



Mnogim događanjima u Rijeci je obilježen i proslavljen blagdan sv. Nikole, zaštitnika djece, pomoraca, ribara i mornara. Svečane blagdanske mise slavljene su u crkvama u Kraljevici, gdje je najstarije svetište sv. Nikole na ovom dijelu Jadrana, zatim u Kostreni, Voloskom, u riječkoj crkvi sv. Nikole biskupa i drugim crkvama u Rijeci.


Pred zgradom Jadrolinije ujutro je održana molitva za stradale pomorce, a predvodio ju je vlč. Luka Lučić, voditelj Apostolata mora Riječke nadbiskupije.


Darko Glažar, kapetan riječke Lučke kapetanije i Dorotea Pešić-Bukovac, predsjednica riječkog Gradskog vijeća u pratnji Organizacijskog odbora za proslavu blagdana sv. Nikole i vlč. Lučića brodom su isplovili iz riječke luke i u more spustili vijenac cvijeća u spomen na sve stradale na morima.




Tradicionalno su u povodu blagdana sv. Nikole na riječkom Trgu Republike Hrvatske frigane srdele koje je kao i prethodnih godina donirala tvrtka Ugor d.o.o., a što je Apostolat mora organizirao uz podršku Grada Rijeke. Prema riječima umirovljenika Darka Kauzlarića, kuhara – volontera, spravljeno je 250 kilograma srdela te je građanima podijeljeno više od dvije tisuće porcija.


Uz te sadržaje blagdan sv. Nikole obilježen je i drugim događanjima ne samo u Rijeci nego u drugim mjestima u Primorju. 


snimio Ivica TOMIĆ


snimio Ivica TOMIĆ