Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. veljače 2020.
OKC Palach

U Rijeci obilježen Svjetski dan migranata: Masovna potraga za boljim životom

foto: facebook/palach
foto: facebook/palach
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2017. u 22:46 2017-12-18T22:46:40+01:00

Na tribini pod naslovom »Pelene, busevi i Guiness« bilo je riječi o ekonomskim migracijama žena koje kao njegovateljice odlaze na rad u zemlje zapadne Europe te o migracijama mladih koji sve masovnije odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim životom.

RIJEKA - Svjetski dan migranata obilježen je u ponedjeljak u Rijeci u Omladinskom kulturnom centru Palach tribinom na temu migranata, gastronomskim programom i koncertnim nastupom Mimika Orchestra.

Rijeka se pridružila obilježavanju Svjetskog dana migranata s obzirom na to da su migracije jedna od glavnih tematskih okosnica programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Na tribini pod naslovom »Pelene, busevi i Guiness« bilo je riječi o ekonomskim migracijama žena koje kao njegovateljice odlaze na rad u zemlje zapadne Europe te o migracijama mladih koji sve masovnije odlaze u inozemstvo u potrazi za boljim životom. Sudjelovali su članica Baze za radničku inicijativu i demokratizaciju i sociologinja Jelena Ostojić i predsjednik Delavske svetovalnice, slovenske organizacije za pomoć migrantima Goran Lukić.

U sklopu gastronomskog programa bliskoistočna jela kuhali su članovi Zadruge za interkulturalnu suradnju »Okus doma«. Ova zadruga zapošljava azilante, tražitelje azila i izbjeglice, pripadnike osjetljive skupine koja teško pronalazi posao na suženom tržištu rada u Hrvatskoj. Zadruga kroz kuhinju doprinosi njihovoj integraciji u društvo i ekonomskoj emancipaciji.

Mimika Orchestra je sastav koji se bavi jazz, world glazbom i drugim suvremenim glazbenim izrazima, a osnovao ga je u Londonu 2010. skladatelj i multi-instrumentalist Mak Murtić.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.