Singapura

U Rijeci će se prvi put predstaviti najmanja mačka na svijetu

Sanja Gašpert

Alvaro - Singapurska mačka

Alvaro - Singapurska mačka

Prijave su još otvorene pa će konačan broj pasmina i mačaka koje će sudjelovati u izložbama u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske u petak i subotu, 21. i 22. rujna u Centru Zamet, biti objavljen kroz nekoliko dana. Najatraktivniji dio programa oba dana je »Best in Show«



RIJEKA  Nakon više od dvadeset godina od posljednje revije mačaka u Rijeci, u organizaciji Saveza felinoloških društava Hrvatske sljedećeg će tjedna – u petak i subotu, 21. i 22. rujna u Centru Zamet bit će održane dvije međunarodne felinološke izložbe.


Tom prigodom u Rijeci će prvi puta biti predstavljena najmanja mačka na svijetu, Singapurska mačka, Singapura, iz hrvatske uzgajivačnice. Radi se o izuzetnoj rijetkoj pasmini koja uvijek probudi zanimanje posjetitelja i medija.


Jedna je od najrjeđih uzgojnih pasmina mačke u vlasništvu Željke Mandić Brenner iz Đurđevca koja ju je uvezla iz Praga, a koja priznaje kako se prilično namučila kako bi najmanju mačku na svijetu dovela u Hrvatsku.



Malu težinu od svega 1,5 do 3,5 kilograma mačka Singapura nadoknađuje svojom velikom osobnošću. Vrlo je temperamentna, komunikativna, razigrana, inteligentna i znatiželjna mačka koja se voli penjati na povišene površine.– Posebno je društvena i odlično se slaže s ljudima i drugim životinjama. Iako maleno, tijelo im je snažno, mišićavo i graciozno, a karakteriziraju ih velike, bademaste oči i velike, uspravne uši, kaže Mandić Brenner.


– I suprug i ja smo se zaljubili u ovu pasminu kada smo je prvi puta vidjeli na jednoj izložbi te smo se potrudili kontaktirati s renomiranom uzgajivačnicom Alegria Dorada. Naposljetku smo prije dva mjeseca uspjeli nabaviti mladog mužjaka Alvara, potomka šampiona koji porijeklo vuče iz poznatih ruskih uzgajavačnica Jouet-Couguar i LimeSin. Sada smo u potrazi za životnom družicom za Alvara što nije nimalo jednostavan zadatak. Singapura je rijetka pasmina i izazov je višestruk. Mali je broj uzgajivača Singapure u svijetu i stoga je potrebno pažljivo provjeriti linije predaka u pedigreu kako bismo izbjegli moguće srodnike, što je ozbiljan izazov jer je takozvani »genetski bazen« Singapura vrlo mali. I naposljetku, treba zaslužiti povjerenje uzgajivača koji će pristati na ovaj »mačji brak«, pojašnjava Željka Mandić Brenner.


Dodaje kako se Singapura u mačjem svijetu opisuje kao najbolje čuvana tajna. Jednom kada je pustite u svoj život, ostanete zaljubljeni zauvijek.


Alvaro - Singapurska mačka


Alvaro – Singapurska mačka



Tajnica Saveza felinoloških društava Hrvatske Amelija Leopoldović kaže kako su ovu pasminu prvi puta imali prilike vidjeti na izložbi u Zagrebu, prije četiri godine, kada je pobudila neviđeno zanimanje javnosti i medija. S obzirom na iznimno zanimanje koje su pasminske mačke pobudile na svibanjskoj reviji u Osijeku, Savez je odlučio organizirati rujansku izložbu izvan Zagreba.


– U Rijeci smo imali revijalnu izložbu pasminskih mačaka prije više od dvadeset godina, a prije desetak godina u Kraljevici smo održali međunarodnu izložbu, pa nas posebno raduje što ćemo nakon duge pauze ponovno posjetiti Kvarner s nekima od najljepših europskih mačaka, ističe Leopoldović.


No, prema riječima organizatora, to nije jedino iznenađenje za ljubitelje mačaka na ovom području jer u Dvoranu Zamet stižu još neke rijetke pasmine. Prijave su još otvorene, pa će konačan broj pasmina i mačaka biti objavljen kroz nekoliko dana.


Izložba će za javnost biti otvorena u subotu, 21. rujna od 10 do 19 sati, te u nedjelju, 22. rujna od 10 do 18 sati. Najatraktivniji dio programa oba dana je Best in Show, odnosno proglašenje najljepših mačaka izložbe koji će u subotu započeti u 17 sati, a u nedjelju u 18 sati.


Cijena jednodnevne ulaznice za odrasle iznosi 20 kuna, dok će djeca, umirovljenici i invalidi trebati izdvojiti 10 kuna. Također, u prodaji su i obiteljske ulaznice, kao paket od dvije odrasle i dvije dječje ulaznice za 50 kuna.