Dužnici mogu provjeriti imaju li pravo na otpis

U Rijeci blokirano 10.460 građana koji ukupno duguju 770 milijuna kuna

Damir Cupać

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Najveći je dug prema financijskom sektoru i iznosi preko 660 milijuna kuna, prema središnjoj državi građani duguju 100 milijuna kuna, a Gradu Rijeci i gradskim poduzećima oko 8,5 milijuna kuna. Što se tiče blokiranih građana, Rijeka je na trećem mjestu, kaže Obersnel



RIJEKA – U Rijeci, prema podacima FINA-e, a koje je iznio gradonačelnik Vojko Obersnel na sjednici Kolegija, ukupno je 10.460 građana s blokiranim računima koji duguju preko 770 milijuna kuna.


– Najveći je dug prema financijskom sektoru i iznosi preko 660 milijuna kuna, prema središnjoj državi građani duguju 100 milijuna kuna, a Gradu Rijeci i gradskim poduzećima oko 8,5 milijuna kuna. Što se tiče blokiranih građana, Rijeka je na trećem mjestu, iza Zagreba i Splita, dok je prema ukupnom dugu na četvrtom mjestu jer je ispred nas Osijek. Kada je riječ o otpisu duga prema sporazumu koji smo potpisali s Vladom, u otpis ide dug prema gradskom proračunu, ali i prema komunalnim poduzećima. Svi oni koji su blokirani, a primaju zajamčenu minimalnu naknadu, pomoć za uzdržavanje ili osobnu invalidninu, od 2. veljače 2015. godine mogu preko FINA-e provjeriti imaju li pravo na otpis do 35.000 kuna duga. Ako imaju, trebaju podnijeti zahtjev prema vjerovnicima, pa tako i prema Gradu Rijeci. Drugi ciklus počinje od 2. travnja 2015. godine, a na otpis duga imaju pravo građani prema imovinskom cenzusu, odnosno samci čija primanja ne prelaze 2.500 kuna, odnosno domaćinstva čiji prihodi ne prelazi 1.200 kuna po članu domaćinstva, pojasnio je Obersnel.


Riječki je gradonačelnik naglasio da se cijeli postupak vodi u poslovnicama FINA-e, a zahtjeve za otpis potraživanja Grada Rijeke i komunalnih poduzeća blokirani će građani predavati u šalter-sali gradskih tvrtki u Dolcu, u Ri stanu ili u šalter-sali na Titovom trgu.




– Teško je reći koliko će biti zahtjeva, ali pretpostavljamo da ih neće biti puno zbog našega socijalnog programa koji uključuje razne oblike subvencija građanima koji su u teškoj socijalnoj situaciji. Našim gradskim odlukama već smo do kraja 2014. godine otpisali nešto manje od milijun kuna raznih dugovanja. Očekujemo da će biti dosta zahtjeva, ali prema drugim vjerovnicima, izjavio je Obersnel.