Dani talijanske kulture

U Pomorskom i povijesnom muzeju izložba “Illycaffe: 80 godina dizajna i inovacija”

Sandy Uran

Foto: Ivica Tomić

Foto: Ivica Tomić



RIJEKA U Pomorskom i povijesnom muzeja Hrvatskog primorja otvorena je izložba pod nazivom »Illycaffe: 80 godina dizajna i inovacija« koju se može razgledati do 31. listopada i predstavlja poslasticu za sve ljubitelje fine kave. Posjetitelji mogu pogledati najnovije i one nešto starije modele aparata za kavu Illy za kućnu uporabu.


Na otvorenju izložbe, realiziranoj u sklopu manifestacije »Dani talijanske kulture u Rijeci«,  nazočili su talijanski konzul Paolo Palminteri, direktor Illyja Richard Sain, predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić, dogradonačelnik Grada Rijeke Marko Filipović, ravnateljica muzeja Tea Perinčić i asistentica konzula Ileana Jančić. Talijanski konzul Paolo Palminteri se zahvalio upravi tvrtke Illy i muzeja na suradnji pri organizaciji izložbe te brojnim gostima iz Rijeke i Trsta koji su došli na otvorenje.


Direktor Illyja Richard Sain istaknuo je nekoliko najvažnijih trenutaka u dugogodišnjoj tradiciji ovog poznatog brenda odnosno priču o ljepoti i inovacijama koja se raspliće kroz etape jedne duge tradicije obilježene tehnološkim i formalnim inovacijama te najnovijim ostvarenjima.




Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić je na hrvatskom i talijanskom jeziku istaknuo važnost koju ispijanje dobre kave ima u svakodnevnom životu i pritom je u šaljivom tonu citirao glumca Hugha Jackmana koji je na internetu napisao kako je ispijanje jutarnje kave najvažniji ljudski izum. Dogradonačelnik Filipović istaknuo je zadovoljstvo time što je u muzeju priređena ovako lijepa izložba, a ravnateljica muzeja je naglasila kako nema boljeg načina da se proslavi 120 godina Guvernerove palače negoli proslavom 80 godina Illyja.


Ovom prigodom priređen je domjenak i degustacija kave, a brojni posjetitelji razgledali su aparate za kavu originalnog dizajna.