Potrebna edukacija

U PGŽ u porastu nasilje u obitelji i vršnjačko nasilje

Ivor Balen

Prevencija je jeftinija – Ingrid Mavrić, Orjana Marušić Štimac, Nataša Makarun, Svemirka Miočić  / foto I. TOMIĆ

Prevencija je jeftinija – Ingrid Mavrić, Orjana Marušić Štimac, Nataša Makarun, Svemirka Miočić / foto I. TOMIĆ

Potrebno je educiranje djece i roditelja o tome kako da se spriječi nasilje. S obzirom na to da djeca često slušaju predavanja o vršnjačkom nasilju i možda im je toga već previše, na ovoj radionici isticat ćemo afirmativne odnose među vršnjacima i tako učiti djecu kako prevenirati nasilje – rekla je Nataša Makarun iz Dječjeg doma Tić.



Nasilje u obitelji i vršnjačko nasilje na području Policijske uprave primorsko-goranske je u porastu. Kada su u pitanju kaznena djela, prošle godine slučajeva nasilja u obitelji bilo je 18, a ove godine u istom razdoblju 24. Broj prekršaja istovremeno je manji za oko pet posto, dok vršnjačko nasilje također raste.


– To nam je poruka da moramo raditi na ovom problemu, a najbolji način je edukacija i prevencija – kaže Ingrid Mavrić, službenica iz Odjela prevencije Policijske uprave primorsko-goranske. Međunarodni dan dječjih prava obilježen je 20. studenoga, a Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježit će se 25. studenoga. Tim povodom danas će od 11 do 12 sati na Korzu biti postavljen infopunkt na kojem će se moći dobiti informacije o tome kako se nositi s nasiljem prema djeci i ženama, dok će se u 12 sati u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta u ulici Dolac održat edukativna radionica za djecu.


– Potrebno je educiranje djece i roditelja o tome kako da se spriječi nasilje. S obzirom na to da djeca često slušaju predavanja o vršnjačkom nasilju i možda im je toga već previše, na ovoj radionici isticat ćemo afirmativne odnose među vršnjacima i tako učiti djecu kako prevenirati nasilje – rekla je Nataša Makarun iz Dječjeg doma Tić.




– Radionice će poslužiti i da se senzibiliziraju djeca na prijavljivanje nasilja te da shvate da im je policija prijatelj i pomagač – dodala je Mavrić, istaknuvši da je policija nedavno od učenika dobila poziv za intervju s jednim policajcem na ovu temu, što će u PU-u PGŽ-a rado prihvatiti.


– Unatoč zakonima često se događa da dom zbog nasilja moraju napustiti žrtve. Nasilje je u našem društvu eksponirano, a izložena su mu i djeca putem medija, pogotovo modernih medija. Posljednjih 10-20 godina radi se na prevenciji, ali ne dovoljno. Djeca trebaju naučiti koja su njihova prava i kako se suprotstaviti nasilju. U tome surađujemo s policijom – rekla je Orjana Marušić Štimac iz OŠ Nikole Tesle.


– Ne čudi ova statistika jer u vrijeme kada vlada strah za egzistenciju, dolazi i do više nasilja u obitelji. Jedino rješenje je prevencija, a svaka prevencija je jeftinija nego kažnjavanje – zaključila je Marušić Štimac.