Top lista najvećih dohodaka

U PGŽ-u i dalje najviše zarađuju stranci

Aneli Dragojević Mijatović

Pročelnica riječke Porezne uprave Višnja Felker pojasnila je da je riječ o radnicima iz inozemstva, koje su inozemne tvrtke poslale na rad u Hrvatsku, a dužni su ovdje prijaviti porez.



RIJEKA Od ukupno zaprimljenih 51.440 godišnjih prijava poreza na dohodak za 2013., u riječkoj Poreznoj upravi, koja obuhvaća devet ispostava diljem Primorsko-goranske županije, sa 23. srpnja ove godine obradili su ih 62,01 posto, pri čemu je evidentirana razlika za uplatu od 19,9 milijuna kuna, te razlika za povrat od 36,9 milijuna kuna, podaci su koje su nam jučer dostavili iz Porezne uprave Područnog ureda Rijeka. Kao i svake godine, sastavljene su i liste najviših prijavljenih dohodaka, i to od nesamostalnog rada, te od obrta i slobodnih zanimanja. Temeljem tih lista evidentno je da je u 2013., kao i u godini ranije, rekorder ponovno iz djelatnosti izvanteritorijalnih organizacija i tijela, s ukupnim lanjskim dohotkom od 1,649 milijuna kuna. K tome, na listi najvećih prijavljenih dohodaka od nesamostalnog rada, kažu podaci dostavljeni iz Porezne uprave, čak prva četiri najveća dohotka zarađena su upravo u toj djelatnosti, pri čemu, uz spomenutog rekordera, drugi po visini zarađeni dohodak iznosi 1,286 milijuna kuna, treći 1,140 milijuna kuna, te četvrti 1,127 milijuna kuna. Peti na ovoj listi je dohodak zarađen u djelatnosti tehničkog ispitivanja i analize od 1,089 milijuna kuna.


  Još lani, kada se djelatnost izvanteritorijalnih organizacija i tijela pojavila na listama najvećih dohodaka u našoj županiji, pročelnica riječke Porezne uprave Višnja Felker pojasnila je da je riječ o radnicima iz inozemstva, koje su inozemne tvrtke poslale na rad u Hrvatsku, a dužni su ovdje prijaviti porez.


  Nadalje, na listi najvećih dohodaka od obrta i slobodnih zanimanja u prošloj godini na prvom je mjestu dohodak zarađen u djelatnosti pripreme i usluživanja pića, u visini od 1,273 milijuna kuna, potom dohodak iz djelatnosti cestovnog prijevoza robe od 601,7 tisuća kuna, pa onda ponovno dohodak iz djelatnosti pripreme i usluživanja pića (569,9 tisuća kuna). Na četvrtom mjestu ove liste je dohodak zarađen u pravnoj djelatnosti u visini od 564,5 tisuća kuna, dok je arhitekt s ukupnim lanjskim dohotkom od 490,2 tisuće kuna peti na listi najvećih dohodaka od obrta i slobodnih zanimanja.




  Što se tiče lista koje su u Poreznoj sastavili za dohotke iz prošle godine, zanimljivo je da su najveći dohoci u prosjeku veći od onih zarađenih u 2012. Tada je naime najviši iznosio 692 tisuće kuna, odnosno, u trenutku formiranja preklanjskih lista (kada je bilo obrađeno više od polovice prijava), nije bilo niti jednog prijavljenog godišnjeg dohotka (2012.) koji bi premašivao milijun kuna. Ove godine je za 2013. međutim evidentirano čak šest najvećih dohodaka većih od milijun kuna, i to, kako smo opisali, pet s liste od nesamostalnog rada, te prvi na listi obrta i slobodnih zanimanja. Među rekorderima u 2013. više nema bankara, trgovaca automobilima, pekara i nekih drugih djelatnosti koje su se među najviše dohotke probile godinu ranije