Smanjenje broja učenika

U PGŽ sve spremno za početak školske godine, ali prvašića je 120 manje nego lani

Ingrid Šestan Kučić

Prošlogodišnji prvašići u OŠ San Nicolo / Snimio  Marko GRACIN

Prošlogodišnji prvašići u OŠ San Nicolo / Snimio Marko GRACIN

U osnovne škole PGŽ-a upisalo se 2.440 prvašića, a lani je u prvim razredima bilo 2.560 učenika. Manjak prvašića izražen je u svim dijelovima županije, osim na vinodolskom području



RIJEKA  U prvim razredima osnovnih škola Primorsko-goranske županije ove će školske godine sjediti 120 prvašića manje nego lani, a manjak učenika prvih razreda izražen je u svim dijelovima županije, osim na vinodolskom području – kazala je na jučerašnjoj konferenciji za novinare pročelnica Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje Edita Stilin.


Smanjenje broja učenika u klupama vjerojatno će se očitovati i među prvim razredima srednjih škola, jer na ljetnom upisnom roku upisano je 146 učenika manje nego na prošlogodišnjem ljetnom roku, a točan broj učenika znat će se tek s početkom školske godine.


– Ukupno se u osnovne škole Primorsko-goranske županije upisalo 2.440 prvašića, dok je lani u prvim razredima ukupno bilo 2.560 učenika. U školama čiji je osnivač Županija upisan je 61 učenik manje, u riječkim školama 37 učenika manje, u Opatiji tri, a u Crikvenici 19 učenika manje. Što se srednjih škola tiče, nakon ljetnog upisnog roka 31 škola upisala je 2.366 učenika, a ljestvica jesenjeg upisnog roka bit će objavljena danas, kazala je Stilin.




Za 18 škola od 31 može se reći da su u ljetnom roku imale izvrstan upis s popunjenošću upisne kvote od sto do 95 posto, a dobru upisnu popunjenost imaju i učenički domovi u kojima su slobodna još 73 mjesta.


Prema ocjenama pročelnice Stilin za početak nove školske godine u Primorsko-goranskoj županiji sve je spremno, a to znači da će učenike dočekati adaptirani školski prostori i osigurani pomoćnici u nastavi. Naime, za 83 učenika osiguran je 81 pomoćnik u nastavi, a Županija je od Europskog socijalnog fonda za naredno četverogodišnje razdoblje dobila 10 milijuna kuna bespovratnih sredstava za zapošljavanje pomoćnika u nastavi.


Dodajući kako su se tijekom ljeta izvodili radovi na 56 školska objekta Stilin je napomenula da je Županija u školama otvorila 63 gradilišta, a do kraja godine bit će ih gotovo 70. Za investicijsko je održavanje uloženo 5,4 milijuna kuna, a zajedno s kapitalnim projektima Županija će ove godine u školske objekte uložiti 19 milijuna kuna.


Izdvajajući samo neke od kapitalnih ulaganja zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić navela je izgradnju škole u Baški na Krku u vrijednosti od 19 milijuna kuna u koju će s početkom školske godine useliti učenici, rekonstrukciju škole u Puntu u iznosu od 21 milijun kuna, kao i započetu rekonstrukciju OŠ Čavle, a u financiranju svih tih objekata Županija sudjeluje zajedno s jedinicama lokalne samouprave.


Medarić je istaknula i da su ishodovane građevinske dozvole za školu Mohorovičić u Matuljima te novu školu Jelenje-Dražice.