AWS Adria 2017

U Opatiji počela prva hrvatska konferencija o Amazon web servisima

Andrej Petrak

Ilustracija Reuters

Ilustracija Reuters



RIJEKA – Prva hrvatska konferencija o Amazon web servisima, AWS Adria 2017 otvorena je u opatijskom KTC Gervais, uz sudjelovanje brojnih IT menadžera, stručnjaka i studenata iz Hrvatske i inozemstva.


Tri tvrtke i AWS partnera, riječki Coadria i Hexis, te zagrebački NVTeh, uz partnera Amazon Web Services ponudile su dva dana predavanja, panel diskusija i okruglih stolova, na kojima će se oko dvije stotine sudionika upoznati s prednostima korištenja sofisticiranih AWS servisa i razmijeniti svoja iskustva. Prisutni studenti dobili su priliku upoznati moguće buduće poslodavce i razne ljude kako iz domaće, tako i inozemne IT industrije, te čak iz samog Amazona.


Tvrtka Amazon 2006. godine osnovala AWS te tako među prvima krenula s cloud computingom, odnosno računalstvom u oblaku koje je do danas njihovim klijentima postalo zamjena za podatkovne centre te time profiliralo AWS u tržišnog lidera. Cloud computing, odnosno računalstvo u oblaku, predstavlja jedan od najbrže rastućih trendova u području informacijske tehnologije koji omogućava fleksibilnije operativne troškove poslovanja tvrtke te plaćanje resursa prema potrošnji.




Prvi dan konferencije AWS Adria 2017 bio je namijenjen prvenstveno malim, srednjim i velikim poduzećima, koja razmišljaju o uvođenju AWS-a te studentima, ali i svim AWS partnerima u tvrtkama koje već koriste AWS. Subotnji program seli se u Centar Zamet u Riejci, a tematika AWS-a bit će predmet panel diskusija i okruglih stolova, namijenjenih prije svega IT profesionalcima te njihovoj razmjeni iskustava i brušenju novostečenih znanja. Na AWS Adria 2017 govore dr. Ivo Ugrina i Neven Vučinić iz NVTeha, Siniša Valentić, Ivan Ivakić, Domagoj Radovčić i Matko Abramović iz Hexisa, Nikola Kostrenčić, Edi Grbac, Vjeran Tuhtan, Nick Larsen i Damjan Subotić iz Coadrie te Luka Kladarić i Vjekoslav Giacometti. Organizatori konferencije svim uključenima omogućili su besplatne participacije.