Gradsko vijeće Rijeke

U OVOM ČASU NITKO NE VLADA KORZOM Zbog “političke stative” nije prihvaćena nova odluka o grobljima

Damir Cupać

Foto SIlvano Ježina

Foto SIlvano Ježina

Ista ta stativa svjedočila je da u ovom trenutku, budući da HDZ-ovac Kristjan Staničić nije nazočio sjednici, nitko nema većinu u gradskom parlamentu, ali i da se može zaključiti priča sa Srednjim blokom budući da je HNS pokazao da je bliži SDP-ovoj koaliciji



Nogometnim rječnikom transferiranim u političku arenu Gradskoga vijeća na današnjoj sjednici dogodila se stativa. Stativa zbog toga što je glasovanje u vezi važnih odluka pokazalo da je rezultat neriješen 18:18, odnosno 18 glasova je bilo za prijedlog odluka i amandmana koje je pripremila do zadnjih lokalnih izbora oporba, 16 glasova je u pravilu bilo protiv, a dva HNS-ova suzdržana.


Ista ta stativa svjedočila je da u ovom trenutku, budući da HDZ-ovac Kristjan Staničić nije nazočio sjednici, nitko nema većinu u gradskom parlamentu, ali i da se može zaključiti priča sa Srednjim blokom budući da je HNS pokazao da je bliži SDP-ovoj koaliciji nego partnerima s kojima je surađivao mjesecima nakon lokalnih izbora. Točnije do prihvaćanja proračuna za 2018. godinu. Srednjem bloku nije pomoglo ni to što su na njihovu stranu ovaj put tijekom glasovanja stali Hrvoje Burić i Marinko Koljanin. Zbog takvog odnosa snaga treći put nije prošao prijedlog odluke nezavisnog vijećnika Josipa Kukuljana o grobljima kojom bi se građani Rijeke oslobodili plaćanja jednokratne naknade za grobno mjesto dva puta, a politička konstelacija omogućila je uz HDZ-ovu podršku da bude prihvaćena nacrt Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te usluga povezanih s javnom uslugom na području grada Rijeke.


Kukuljan je treću sjednicu zaredom objašnjavao zbog čega treba izmijeniti Odluku o grobljima zbog koje neki građani Rijeke plaćaju dva ili tri puta nešto što neki plaćaju samo jednom, a riječ je o tisućama kuna koje su veliki financijski teret za riječke obitelji.




– Građani Rijeke moraju plaćati dva puta ono što nitko u Hrvatskoj ne radi. U odnosu na prošli put, prihvatio sam HNS-ov amandman kojim se odgađa primjena odluke na 1. siječnja 2019. godine zbog toga što se ovo komunalno društvo mora za to pripremiti i zbog toga što na taj način izbijamo argument da ugrožavamo poslovanje, pojasnio je Kukuljan.


Vojko Barut (SDP) naglasio je da je veliki broj građana Rijeke to već platio i da bi prihvaćanjem prijedloga bili u neravnopravnom položaju.


– Prihodi Komunalnog društva Kozala smanjili bi se na godišnjoj razini za 1,3 milijuna kuna što bi prouzročilo smanjenje broja radnika i smanjenje kvalitete usluge ovoga komunalnog društva. Prijedlog odluke je populistička priča Josipa Kukuljana, a trebao bi kao gradski vijećnik biti odgovoran prema poslovanju komunalnih društava i ljudima koji u njima rade, uvjeren je Braut. 


Kukuljan je naglasio da je njegova obitelj platila dva puta jednokratnu grobnu naknadu, ali da ne želi da to moraju i ostali građani Rijeke. 


– Komunalno društvo Kozala u usporedbi sa sličnim splitskim komunalnim društvom radi loše. Razlog je i taj što za isti posao u Kozali radi puno više ljudi, a prihodi su slični. Uvjeren sam da nikakvog otpuštanja neće biti. Osim toga, stvorene su sve pretpostavke za početak rada krematorija u što treba uložiti oko tri milijuna kuna čime bi se osigurali dodatni prihodi i dodatna radna mjesta. Objekt na Drenovi je plaćen preko 30 milijuna kuna i treba ga staviti u funkciju, objašnujavao je Kukuljan.


Sandro Vizler (HNS) poručio je Kukuljanu da HNS nije za ovu sjednicu podnio nikakav amandman i da ne zna o čemu nezavisni vijećnik priča.


– Iznenadilo me da se ova točka dnevnog reda ponovno našla na dnevnom redu. Gradsko vijeće nije cirkus da se radi što se hoće. Naša je dužnost da odgovorno donosimo odluke, a da bi ih donosili, moramo imati odgovore na vrlo bitna pitanja koje još uvijek nemamo. Kakve su financijske posljedice odluke, kako će komunalno društvo poslovati ako im oduzmemo prihode, što s dvije trećine korisnika koji su to već platili i hoće li im se vratiti novac i iz kojih izvora? na ta pitanja odgovora nema. Prihvaćanjem odluke ugrozlili bi poslovanje Komunalnog društva Kozala i unijeli podjelu među građane, a to ne bi smjeli raditi kao gradski vijećnici. Apeliram na vas, gospodine Kukuljan, da povučete prijedlog i da se on kvalitetno pripremi, a osobno vam se stavljam na raspolaganje u tom poslu. Ovakav prijedlog i posljedice su jednokratne i paušalne i u konačnici može prouzročiti nove namete, ocijenio je Vizler. 


Gradonačelnik Vojko Obersnel pojasnio je da su postojeće odluke u skladu sa zakonom.


– Točno je da splitsko groblje ima manje zaposlenih, ali niste naveli da nema u svom sustavu klesariju u kojoj u Rijeci radi preko 30 ljudi. Komunalno društvo Kozala brine o riječkim grobljima, a njij je osam, u smislu održavanja i organiziranja ukopa, a u Splitu se sahrane organiziraju samo na jednom groblju kada je riječ o komunalnom društvu. Za rad krematorija potrebno je osigurati do pet milijuna kuna, ali upitno je bi li on bio rentabilan. U Zagrebu peći krematorija rade dva puta tjedno. To znači da bi krematorij prouzročio gubitke Komunalnom društvu Kozala. Osim toga, vaš stav da su radnici u komunalnom društvu nebitni je zabrinjavajući. Smanjenjem prihoda onemogućila bi se i provedba Zakona o pravima hrvatskih branitelja jer je upitno bi li bilo dovoljno sredstava za osiguravanje besplatnih grobnih mjesta, poručio je Obersnel.


Kukuljan mu je replicirao da su podaci za zagrebački krematorij netočni i da on radi u tri smjene i puca po šavovima, a po županijama u tom krematoriju kada je riječ o njihom uslugama vodi upravo Primorsko-goranska županija. U obranu Josipa Kukuljana stali su decidirano Danko Švorinić iz Liste za Rijeku i uvjetno Hrvoje Burić iz Bure.



Na Aktualnom satu nezavisni gradski vijećnik Marinko Koljanin pitao je gradonačelnika Vojka Obersnela kakav je njegov stav u vezi s prosvjedom protiv plutajućeg LNG terminala i o tom projektu.– Podržavam prosvjed, a svoj stav u vezi s tim projektom već sam javno iznio. Ne slažem se s načinim na koji se nameće izgradnja toga projekta. odustalo se od već definiranih elemenata u prostorno-planskoj dokumentaciji, a zbog čega će doći do povećanih količina klora u moru, ali i do vizualnog zagađenja koje bi se izbjeglo da se realizirao projekt za koji već postoji dokumentacija i koji je trebao biti na kopnu. Mislim da sve treba vratiti na početnu poziciju, a to je LNG terminal na kopnu, odgovorio je Obersnel.Hrvoje Burić (Bura) ultimativno je poručio Obersnelu da neće napustiti Gradsko vijeće sve dok ne vrati dug banci od preko 60 milijuna kuna koji je nastao nakon što je Grad Rijeka prodao potraživanja od zakupa.– Otplate nisu planirane ni u proračunu ni u projekciji proračuna. Nećete poći iz vijeća dok dug ne vratite banci i želim odgovor pisani o rokovima otplate, kazao je Burić. Obersnela je začudila tolika Burićeva zabrinutost za banke te je dodao da se dug otplaćuje sukladno dogovoru s bankom.Ivona Milinović (HDZ) pitala je direktora Energa Sanjina Kirigina je li točno da bi se moglo odustati od projekta izgradnje nove energane na Trsatu budući da KBC ne želi potpisati ugovor s ovom gradskom tvrtkom, već misli realizirati svoj projekt. Kirigin je potvrdio da su sredstva za projekt osigurana, da KBC ne želi potpisati ugovor i da je projekt pod znakom pitanja. Vijećnica Milinović prozvala je Obersnela da je prije nekoliko mjeseci u vezi s ovom temom obmanjivao javnost. Riječki gradonačelnik joj je poručio da to nije točno i da će se energana sigurtno graditi.– Bilo bi dobro da kao HDZ utječete na dva resorna ministra kako bi KBC potpisao ugovor s Energom jer je neprihvatljivo da se u nekoliko stotina metara grade dva ista energetska objekta. Novac je već osiguran, a KBC bi novac za energanu mogao iskoristiti na puno bolji način, rekao je Obersnel.Vedrana Sabljaka (Laburisti) zanimalo je je li Obersnelu poznata sudbina 3. maja. – Imao sam nekoliko sastanaka i za sada imamo uvjerevanja da će proizvodna i brodograđevna djelatnost ostati. Uprava Uljanika tvrdi da traži strateškog partnera i da plaće i nabava repromaterijala nisu upitni. Vjerujem da ćemo za tjedan-dva znati više, odgovorio je Obersnel.


Švorinić je pojasnio gradskim vijećnicima da nije problem u naplati jednokratne naplate, već je problem u tome što se ona građanima Rijeke naplaćuje dva puta u slučajevima kada im ističe 30-godišnji zakup. I on je uvjeren da primjena predložene odluke ne bi ugrozilqa poslovanje Komunalnog društva Kozala. Burić je prigovorio Kukuljanu da je dostavio krnji prijedlog, dodavši da će ga ipak podržati jer je protiv prakse Komunalnog društva Kozala.


– Drugi gradovi su zakon tumačili u korist građana jer su smatrali da je plaćanje jednokratne naknade stečeno pravo, ali ne i Grad Rijeka. Ovo komunalno društvo ne plaćuje racionalno jer zapošljava nove ljude dok prihodi padaju. Danas su zabrinuti za poslovanje, a što je s novcem koji je prikupljen kada je nakdana povećana za 36 posto, pitao je Burić.


Obersnel je Kukuljanu predložio pokretanje privatnog biznisa krematorija ako je to već toliko isplativo, a Buriću je odgovorio da je naknada povećana zbog toga što se obuhvat održavanja novim investicijama povećao za 30 posto.


Glasovanje je pokazalo da Kukuljanov prijedlog nije prošao jer je 18 vijećnika bilo za, Lista za Rijeku, Most, Akcija mladih, Živi zid, nezavisni vijećnici i HDZ, 16 vijećnika je bilo protiv, SDOP-ova koalicija i jedan HNS-ov vijećnik, dok su druga dva HNS-ova vijećnika bila suzdržana. Dakle, stativa.


Nova Odluka o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada te usluga povezanih s javnom uslugom na području grada Rijeke prihvaćena je i zahvaljujući glasovima HDZ-ovih vijećnika budući da su se oni odobrovoljili jer im je Obersnel prihvatio većinu predloženih amandmana.


Direktorica Komunalnog društva Čistoća Jasna Kukuljan pojasnila je da se prihvaćanjem odluke neće preko noći ništa primjeniti i da se provedba novog cjenika očekuje tek krajem 2018. godine budući da se treba odrediti konačni model formiranja cijene usluge. Najviše amandmana na prijedlog odluke podnijeli su Most i lista za Rijeku, ali ni jedan nije prihvaćen zbog neriješene situacije u omjeru ruku u zraku, rečene stative.