Vijećnici glasovali protiv

U Kraljevici ništa od povećanja komunalne naknade za 20 posto

Slađana Vignjević

Kraljevica će uskoro osnovati gradsku riznicu pa će sve transakcije Grada i njegovih proračunskih korisnika, Narodne knjižnice i Dječjeg vrtića Orepčići, biti pod jednim računom



KRALJEVICA Do povećanja komunalne naknade za 20 posto u Kraljevici ipak neće doći. Na sjednici Gradskog vijeća kraljevički vijećnici odbili su prijedlog gradonačelnice Nade Turine Đurić da se sadašnja vrijednost boda za obračun komunalne naknade, utvrđena još 2005. godine, poveća za 10 lipa po četvornom metru, odnosno da bude 0,60 kuna. U trenutku glasovanja, troje oporbenih vijećnika je očekivano bilo »protiv«, četvero »za« te troje »suzdržanih«, među kojima i dvoje iz vladajuće struje, SDP-ova Višnja Gudac i PGS-ovac Gojko Gudac za koje se očekivalo da će glasovati »za«.


Povećanje komunalne naknade nije popularna politička odluka, svjesna je toga Turina Đurić koja je napomenula kako nije presretna zbog toga, tvrdeći istovremeno da je to jedini put za zadržavanje postojećeg komunalnog standarda građana.


– Imamo čak i liste čekanja za rasvjetu, ustvrdila je gradonačelnica vidno razočarana neprolaskom prijedloga.


Ipak, preostale točke glatko su prošle. Među njima i ona o osnivanju gradske riznice po čemu će, istaknula je gradonačelnica, Kraljevica u odnosu na mnoge hrvatske gradove i općine biti »in«.   

Moderni i suvremeni




Riznicom će se urediti sustav upravljanja financijama na način da će sve transakcije Grada i njegovih proračunskih korisnika, Narodne knjižnice i Dječjeg vrtića Orepčići, biti pod jednim računom. Drugim riječima, od prvog siječnja 2014. godine sve financijske izvještaje, knjigovodstvene poslove i obračune za potrebe korisnika obavljat će upravni odjel Grada.


– Bit ćemo moderni i suvremeni, a revizija će nas sigurno pohvaliti, istanula je Nada Turina Đurić koja je odlučila osnovati i službeno glasilo Grada pa više neće plaćati 60 tisuća kuna godišnje kako bi se odluke Grada objavljivale, kao do sada, u službenim novinama Primorsko-goranske županije.


Prihvaćen je prijedlog proračuna za 2014. godinu, a gradonačelnica je prezentirala i projekcije za 2015. i 2016. godinu.


 Za sljedeću godinu proračunski prihodi planirani su u visini 17 milijuna kuna, što je u odnosu na tekuću godinu povećanje od tri posto. Vrijedi istaknuti kako Grad planira izgraditi projektnu dokumentaciju za nogometni kampus u Šmriki koji bi u budućnosti trebao biti realiziran kroz model javno-privatnog partnerstva ili bi se daljnja ulaganja prepustila investitoru i/ili koncesionaru.


Grad će i dalje sufinancirati produženi boravak osnovaca, dodjeljivati stipendije i nagrade nadarenim učenicima i studentima, sufinancirat će rad logopeda u školi te prijevoz učenika i studenata.


– Cijene studentskih »pokaza« za Rijeku su 70 kuna, a do Crikvenice 350, 400 kuna, ustvrdio je vijećnik Đani Tomičić, na što je Turina Đurić rekla kako će Grad od 1. prosinca subvencionirati prijevoz studentima do Crikvenice sa 100 kuna mjesečno.



Zanimljivost je da su vijećnici na klupama istaknuli natpise ZA ili PROTIV prvoprosinačkog referendumskog pitanja. Vladajući iz HNS-a, SDP-a i PGS-a podupirli su stavove PROTIV odredbe da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene, no tijekom sjednice su, logično, većinom glasovali ZA – sve one odluke i prijedloge gradonačelnice i predsjednika Gradskog vijeća.



Kraljevica u idućoj godini planira dovršiti dokumentaciju za proširenje zdravstvene stanice. Također, davanja za socijalu ostat će ista.   

Nautički turizam


Damir Dumančić iz redova HDZ-a tijekom aktualnog sata pitao je gradonačelnicu što će biti s prostorom brodogradilišta te je li Grad trebao poduzeti bolje mjere za spas gospodarstva. Turina Đurić je rekla kako je prostor brodogradilišta koncipiran kao višenamjenska zona te da će razvoj ići u smjeru nautičkog turizma i popratnih djelatnosti. Osvrnula se i na prodaju opreme brodogradilišta. Kaže kako nema informaciju je li Brodotrogir uplatio 17 milijuna kuna za opremu. Roberta Cifreka iz HSP-a zanimalo je u kojoj je fazi realizacija obnove Dvorca. Gradonačelnica je rekla kako će sanacija triju kula krenuti u jesen 2014. godine te da je to velika stvar za Kraljevicu.


Inače, u Odbor za urbanizam, prostorno planiranje i promet jednoglasno su izabrani Zlatan Glažar, Neven Rempešić, Vladimir Bruketa, Ivan Pavešić i Višnja Gudac.


 Sljedeća sjednica Gradskog vijeća bit će svečana, i to 6. prosinca u 12 sati u Dvorcu Frankopan. Povodom proslave sv. Nikole, zaštitnika Grada, tom će prilikom biti dodijeljene i nagrade zaslužnim Kraljevičanima.