Špica

U Kostreni sve više privatnih iznajmljivača. Tjedni najam vile u Žurkovu – 5.200 eura

Barbara Čalušić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Jedan od razloga povećanja smještajnih kapaciteta mogao bi biti i građevinski »boom« koji  traje godinama. Naime, četvrtina privatnog smještaja u Kostreni nalazi se u visokoj kategoriji s četiri i pet zvjezdica, među kojima prednjače kuće za odmor



KOSTRENA Privatni smještaj u kolovozu u Kostreni imao je najveći udio u ukupnom broju noćenja, zabilježivši 34.814 turističkih noćenja od sveukupno 54.245 noćenja. Udio noćenja u privatnom smještaju ne treba čuditi ako se uzme u obzir činjenica da je Kostrena u samo pet godina upeterostručila broj privatnih iznajmljivača koji turistima iznajmljuju sobe, apartmane pa čak i cijele kuće.


Trenutno se u Kostreni u privatnom smještaju iznajmljuju 173 smještajne jedinice, a ako je suditi po njihovoj kategorizaciji koja je u rasponu od jedne do pet zvjezdica, jedan od razloga povećanja smještajnih kapaciteta, mogao bi biti i građevinski »boom« koji u ovom mjestu u neposrednoj blizini Rijeke traje godinama. Naime, četvrtina privatnog smještaj u Kostreni nalazi se u visokoj kategoriji s četiri i pet zvjezdica, među kojima prednjače kuće za odmor.U uvali Žurkovo koja je donedavno imala tek nekoliko stalnih stanovnika, mali škver i kafić, danas su sve kuće obnovljene ili ponovo izgrađene. Većina ih se prilično uspješno iznajmljuje turistima, i to onima koji su za smještaj spremni izdvojiti prilične iznose.

Prednost lokacija


Vlasnica jedne od kuća u Žurkovu je i Sanda Matošević. Njezina kuća koja dominira uvalom izgrađena je prije nekoliko godina na mjestu stare žurkovanske kuće. Riječ je zapravo o dvojnoj kući tik uz samo more, koja je vertikalno podijeljena na dvije stambene jedinice s bazenima i ima dva vlasnika. Oba vlasnika iznajmljuju kuću turistima, a Sanda Matošević kuću u Žurkovu iznajmljuje treću godinu zaredom. Sezona kod nje u pravilu traje pola godine, nekad i duže.


Foto Damir Škormlj


Foto Damir Škormlj





– Ove smo godine prve turiste imali u svibnju, a rezervirani smo do početka studenog. Iznajmljujemo putem agencije i većina, oko 80 posto, naših gostiju su Nijemci i Austrijanci, no imali smo i Poljake, i Skandinavce. Zanimljivo, zasad nismo imali Talijana. Gosti uglavnom ostaju tjedan dana, no neki ostaju dva, čak i tri tjedna. Prve rezervacije za narednu sezonu počinjemo dobivati u listopadu, kaže Sanda Matošević čiji gosti osim u vanjskom grijanom bazenu, uživaju u whirpoolu koji se nalazi na zadnjoj etaži kuće i u teretani u prizemlju. Kapacitet kuće je osam osoba kojima su na raspolaganju četiri spavaće sobe, a agencija u špici sezone kuću iznajmljuje za 5.200 eura tjedno.


Foto Roni Brmalj


Foto Roni Brmalj



– Naša je prednost svakako lokacija, a vjerojatno i popratni sadržaji poput bazena. Iako smo se u početku bojali da će gostima smetati brodgradilište koje je u neposrednoj blizini, dosad nam niti jedan gost nije spomenuo Lenac. Ono što im nedostaje u Kostreni su dodatni sadržaji, iznajmljivanje plovila, zabava, raznovrsnija ponuda restorana, no gosti su uglavnom zadovoljni i imamo i one koji nam se vraćaju. Uostalom, svi su mobilni pa tijekom boravka u Kostreni obilaze Istru, otoke, Plitivička jezera… Kao iznajmljivači zadovoljni smo podrškom koju nam pruža agencija kao i Turistička zajednica Kostrene, ističe Matošević.


Industrija ne smeta


Naravno, turiste koji se zadržavaju u Kostreni ne zanimaju samo luksuzne vile, a čini se da im ne smeta ni industrija, ni blizina Rafinerije jer se kuće za odmor i apartmani sve češće nude i u Urinju. Dokaz tome je Verica Brozović, iznamljivačica s najkraćim stažem među iznajmljivačima u Kostreni. Prve goste primila je 11. kolovoza ove godine te je popunjenost njezinog studio apartmana u Urinju u kolovozu iznosila 16 dana.


Kostrena je u kolovozu zabilježila 10.809 dolazaka gostiju što je porast u odnosu na lanjski kolovoz kad je u Kostreni zabilježeno 9.092 dolazaka. Broj noćenja ove je godine bio nešto manji nego lani u kolovozu i iznosi 54.245. Prosjek noćenja po osobi ove je godine iznosio 4,8 dana, a među turistima najviše je bilo gostiju iz Njemačke, Italije, Mađarske, Poljske i Austrije. 



– Za uređenje kuće u Urinju u kojoj živimo digli smo kredit s kojim smo uredili i malu konobu kraj kuće koju smo pretvorili u studio apartman. Plan je da s iznajmljivanjem lakše otplaćujemo kredit i zasad smo zadovoljni, kad se sve zbroji i oduzme, u kolovozu samo zaradili jednu moju plaću. Naša cijena je među najnižima jer zbog lokacije ne možemo tražiti puno i moram priznati da su gosti malo skeptični kad dođu. No, kad shvate da je ovdje mir, da imaju svoju terasu, nema automobila, a plaža na Podhvarovu je udaljena svega nekoliko minuta i nikad nema gužve, svidi im se. Ove godine imali smo turiste iz Austrije, Italije i Poljske, a moj je dojam da su svi bili zadovoljni, ispričala nam je svoje iskustvo iznajmljivačica s najkraćim stažem u Kostreni.


Prva iznajmljivačica


Roza Preradović, s druge strane, prva je registrirana iznajmljivačica u Kostreni. Ona u svojoj kući u Pavekima iznajmljuje sobe i apartman te u ponudi ima 14 kreveta. Osim turista, kao dio stare škole, Roza Preradović izvan sezone nudi smještaj radnicima koji zbog posla privremeno borave u Kostreni, a koje ona naziva »djelatnicima«.


– Iznajmljujem i djelatnicima jer u Kostreni nema prave sezone, mi više radimo na principu tko naleti. Ove je godine bilo jako malo Talijana kojih inače imamo puno, a uglavnom su nam gosti bili Česi, Poljaci i Mađari. Meni bi odgovaralo da u Kostreni postoji agencija koja nam šalje goste jer ne govorim strane jezike. Vjerujem da bih tada imala više turista. Umjesto agencije, meni u sporazumijevanju pomažu unuci. Što turisti rade u Kostreni? Ako se ne kupaju u Kostreni, uglavnom sjednu u automobil i istražuju Kvarner. Kad me pitate za zaradu, mogu vam reći da uvijek nešto ostane, ali imamo i davanja koja su velika. Osim toga, uvijek moraš biti spreman raditi i nije to tako lak novac kako neki zamišljaju, poručuje Roza Preradović koja se iznajmljivanjem bavi više od 20 godina.