Porast broja turista

U Kostreni se obaraju turistički rekordi: Novost u ponudi markiranje biciklističkih i pješačkih staza

Barbara Čalušić



KOSTRENA U Kostreni je u srpnju zabilježen porast broja dolazaka turista u odnosu na isti period lanjske godine, dok je broj noćenja koja su ostvarili nešto manji te u prosjeku iznosi 5,39 dok je u srpnju 2017. godine iznosio 6,57. Kolovoz bi, kako tvrdi direktorica Turističke zajednice Kostrene Sandra Svetić, trebao donijeti bolje rezultate i preliminarni podaci pokazuju porast broja dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu.


– Iako je glavna sezona pri kraju, još nije gotova, a povratak ljetnih temperatura sigurno će je i produljiti. U rujnu ćemo moći rezimirati podatke za oba mjeseca, no već u srpnju gotovo da smo dostigli prošlogodišnji rezultat, pa i ove godine očekujemo povećanja po svim pokazateljima. Dobri poslovni rezultati ne bi bili mogući bez dobre suradnje među svim dionicima koji sudjeluju u kreiranju turističke ponude, a Općina i Turistička zajednica nastoje biti što učinkovitiji servis i potpora lokalnim poduzetnicima u turizmu koji postaje cjelogodišnja djelatnost.


Moderan turist drugačije putuje, ima drugačija očekivanja i motiviraju ga neki novi oblici ponude, a more i sunce, iako još uvijek dominantni, nikako nisu dovoljni. Usmjerenja prema ponudi poput Pet Friendly ili Bike Friendly smještaja postaju sve značajniji kriterij kod donošenja odluke o izboru smještaja pa i naša promišljanja idu u tom smjeru. Svake godine uvodimo nove sadržaje, a zahvaljujući INA-i, ove godine smo dobili i novu atrakciju – najveći oslikani spremnik na ovim prostorima koji privlači pažnju turista. I ove godine smo pokrenuli nove programe koji su bili odlično prihvaćeni od mještana i gostiju. Uskrs u Kostreni pokazao se kao pun pogodak, a kolovoz su obilježile zanimljive i dobro posjećene predstave na otvorenom pod nazivom Sve u 21 kao i prva kinoprojekcija pred Sportskom dvoranom. Nastavit ćemo razvijati našu ponudu jer pred nama je još puno posla i velik prostor za napredak – kaže Svetić.



U Kostreni je u srpnju bilo ukupno 2.657 dolazaka turista i 14.308 noćenja. Najviše dolazaka u srpnju ostvareno je u privatnom smještaju, konkretno 2.657, gdje je ostvareno i 10.945 noćenja. Slijedi prenoćište Lucija s 998 dolazaka i 2.378 noćenja te Diving centar Kostrena s 133 dolazaka i 747 noćenja. Najbrojniji gosti bili su Nijemci, slijede Mađari, dok su na trećem mjestu gosti iz Poljske. U TZ-u Kostrena posebno ističu porast kapaciteta u privatnom smještaju. Iako se ne može govoriti o velikim brojkama, Kostrena je u samo pet godina upeterostručila broj privatnih iznajmljivača. Njih je 2013. godine bilo 23, da bio ih ove godine bilo registrirano čak 106. Pritom raste i kategorija smještaja koji je uglavnom više ili visoke kategorije, a nekolicina kostrenskih vila s bazenima popunjena je tijekom čitave godine.


Jedan od planova u turističkoj ponudi Kostrene je i markiranje biciklističkih i pješačkih staza kojima će se obuhvatiti neke dosad nedovoljno valorizirane lokacije, poput prapovijesnog Solina i Soplja, najviših točaka Kostrene, s dobro očuvanim dijelovima rimskog fortifikacijskog sustava koji se proteže do Vrhnike u Sloveniji. U Kostreni vjeruju kako zahvaljujući postojećoj sportskoj infrastrukturi ovo mjesto ima kvalitetne preduvjete i za razvoj sportsko-rekreacijskog turizma. Prostornim planom sportsko-rekreacijska zona predviđena je na prostoru iznad čitavog obalnog pojasa, no za ozbiljniji turistički razvoj nedostaju hotelski smještajni kapaciteti.Kostrenski načelnik Dražen Vranić kaže kako razmatra mogućnost otvaranja prostora za izgradnju manjih hotela.

– Prostor između obalnog puta i Ulice kostrenskih pomoraca Prostornim planom definiran je kao sportsko-rekreacijska zona, ali plan nižeg reda uređenja tog prostora tek treba izraditi. U ovom trenutku, važećim Prostornim planom uređenje tog prostora definirano je samo na nekoliko mikrolokacija s postojećim ugostiteljsko-turističkim objektima. Pošto se radi o najatraktivnijem dijelu Kostrene, planiranju i uređenju treba posvetiti posebnu pažnju kako bi se spriječila bilo kakva neželjena gradnja i zloupotreba. Namjera je u budućnosti prostornoplanskom dokumentacijom stvoriti pretpostavke za razvoj sportskih i turističkih sadržaja, kao i izgradnju butik hotela u autohtonom stilu koji će svojom ponudom dodatno promovirati i približiti gostima vrijednosti koje opisuju kulturu, običaje i gastronomiju Kostrene, ističe Vranić.