Nova ulaganja

U Kostreni otvoreno igralište “Zlatne ribice”; uskoro proširenje ili gradnja novog vrtića

Barbara Čalušić

Foto: Vedran Karuza

Foto: Vedran Karuza

Načelnica općine Mirela Marunić najavila novo ulaganje u predškolski sustav jer ove godine kostrenski vrtić prvi put u svojoj povijesti nije upisao svu djecu iz Kostrene



KOSTRENA Ovo za Općinu Kostrena nije velika investicija kad uzmemo u obzir brojna puno veća ulaganja koja su pred nama, ali kad dođemo ovdje i vidimo radost djece, jasno je da je ovo naše najveće ulaganje, poručila je na jučerašnjem otvorenju igrališta u kostrenskom Dječjem vrtiću »Zlatna ribica« načelnica Mirela Marunić.


Otvaranje igrališta iskoristila je i za obećavanje novog ulaganja u predškolski odgoj u Kostreni, a to je još jedno proširenje postojećeg vrtića ili čak izgradnja novog vrtića, kako je najavila. Kao razlog tome navela je podatak da ove godine kostrenski vrtić prvi put u svojoj povijesti nije upisao svu djecu iz Kostrene.


– To je dobro za demografski razvoj općine, posebno ako uzmemo u obzir da je jedan od kriterija za ukidanje općina i broj stanovnika. Vjerujem da ćemo i na ovaj način, izbiti taj as iz ruku onima koji bi nas ukinuli, dodala je Marunić.




Okupljenima se obratila i predsjednica Upravnog vijeća vrtića Ivona Babić koja se svima zahvalila na strpljenju, budući da se dinamika radova nije odvijala predviđenim tempom.


– No, sigurni smo da možemo biti zadovoljni rezultatom koji je ispoštovao sve naše kriterije, poručila je Babić.Pri projektiranju vrtića u obzir su uzete želje polaznika prema kojima se moglo vidjeti da je djeci za igru važan pješčanik, najpopularnije sprave su ljuljačke, tobogan i klackalice. Predlagali su kućice i nogometno igralište, a poželjeli su i gusarski brod. Osim dječjih, u kreiranje igrališta bili su uključeni i drugi stručnjaci, projektanti i kineziolozi koji su svojim projektima maksimalno poštivali dječje želje i pretvorili u stvarnost. U projektiranje, izgradnju i opremanje dječjeg igrališta u kostrenskom vrtiću uloženo je oko 900 tisuća kuna.U izvedbi i uređenju igrališta sudjelovali su tvrtka Planium i Novotehna dok je igrala izradila Stribor oprema iz Samobora.

Komunalno društvo Kostrena uredilo je okoliš, Futura trade iz Lovrana iscrtala je horizontalnu signalizaciju poligona kojim je omogućemo učenje prometne kulture u sigurnom okruženju vrtića.