Dar grada Rijeke

U Kataloniji kao na Kontu: Skulptura Janka Polića Kamova u Barceloni

Damir Cupać

Replika djela akademskog kipara Zvonimira Kamenara, koje krasi most kod riječkog hotela Kontinental, postavljena je u parku bolnice de la Santa Creu i Sant Pau



RIJEKA  Replika skulpture Janka Polića Kamova koja od 2000. godine krasi most kod riječkog hotela Kontinental postavljena je u Barceloni, u parku bolnice Hospital de la Santa Creu i Sant Pau. Brončana skulptura rad je akademskog kipara Zvonimira Kamenara i predstavlja književnika u prirodnoj veličini.


– Skulptura postavljena u Barceloni je dar Grada Rijeke Barceloni u kojoj je pisac proveo posljednje godine svog života. Na poticaj poštovatelja djela ovog prerano umrlog hrvatskog književnika, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel obratio se svojem kolegi u Barceloni sa željom da se spomenik identičan onom u Rijeci postavi i u Barceloni koja je Kamova posebno privlačila, kao grad umjetnosti, avangarde i revolucionarnih ideja, a čiji ga je senzibilitet podsjećao na rodnu Rijeku. O Barceloni je 1910. godine napisao dva velika, nadahnuta eseja koja su objavljena za njegova života, u Zagrebu, navode u priopćenju Grada Rijeke.


Statua Janka Polića Kamova postavljena je u parku bolnice de la Santa Creu i Sant Pau, a riječ je o impozantnom kompleksu građenom početkom 20. stoljeća koji je pod zaštitom UNESCO-a kao kulturno dobro i koji je projektirao art nouveau arhitekt Lluís Domenech i Montaner.




– Izradu replike skulpture, uz suradnju autora, naručio je Odjel za kulturu Grada Rijeke, a radove je izvela Ljevaonica umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Rijeka i Barcelona su na temu Janka Polića Kamova surađivale i prijašnjih godina i to na obostrano zadovoljstvo. Tako je, primjerice, u lipnju 2002. godine u Barceloni predstavljen film »Janko Polić Kamov – Vitez crne psovke« na katalonskom jeziku. Održana je popratna izložba dokumenata o Kamovu te predstava u Kamovljevu čast »Hodač«, riječkog tranzicijskog fikcijskog kazališta Trafik. Ova predstava, koja prati česta Kamovljeva putovanja i lutanja, odigrala se ispred zgrade nekadašnje bolnice Santa Creu, u kojoj je Kamov preminuo. Ta je zgrada danas glavna katalonska knjižnica, Biblioteca de Cataluyna, a današnja njezina čitaonica zapravo je soba u kojoj je Kamov umro, podsjećaju u Gradu Rijeci.


Grad Rijeka je do sada u kontekstu predstavljanja i promoviranja Janka Polića Kamova, prvoga pisca hrvatske avangardne književnosti koji zauzima značajno mjesto u svjetskoj avangardnoj književnosti, financirao prijevode romana »Isušena kaljuža« na talijanski i njemački jezik. Kamovljevu »Isušenu kaljužu« na talijanski jezik prevela je Rosalba Asino, dok je prevoditelj za njemački jezik bio Igor Simonić. Također, kampanjom »Zalijepi se na Kamova«, što ju je pokrenuo Grad Rijeka, 2010. godine je obilježena 100. obljetnica smrti pisca, a nakon koje je kao trajna vrijednost zadržan web portal o Janku Poliću Kamovu sa svim njegovim dostupnim djelima (http://www.kamov.hr/).