Timski zahvat

U KBC-u Rijeka uspješno izvedena prva operacija tumora hipofize kroz nos

Barbara Čalušić

Snimio Sergej Drechsler

Snimio Sergej Drechsler

Operaciju obavili prof. dr. Dinko Štimac i dr. Dubravko Manestar



RIJEKA U Kliničkom bolničkom centru Rijeka uspješno je obavljena operacija tumora hipofize kroz nos. Riječ je o prvoj takvoj operaciji u riječkoj bolnici koju su zajednički izveli neurokirurg i otorinolaringolog.


U KBC-u Rijeka ujedno je i osnovan tim za kirurgiju tumora hipofize koji čine neurokirurg, otorinolaringolog, endokrinolog, radiolog i onkolog.


– To je primjer interdisciplinarne suradnje između kirurških i nekirurških struka. Timski rad i inače potiče ravnateljstvo našeg KBC-a na čelu s ravnateljem prof. dr. Davorom Štimcem, objašnjava prof. dr. Dinko Štimac, predstojnik Klinike za neurokirurgiju koji je zajedno s dr. Dubravkom Manestrom obavio operaciju tumora hipofize.




Kod same operacije otorinolaringolog je obavio kirurški dio operacije vezan za nos i pristup nasfenoidni sinus, a dio operacije vezan za sam tumor i hipofizu obavio je neurokirurg. Kako kaže prof. Štimac, operacija je protekla bez komplikacija i pacijent se odlično osjeća. Pacijent je smješten na Odjel endokrinologije Klinike za internu medicinu gdje ga prati prof. dr. Dubravka Juretić Eržen. Na endokrinologiji korigira mu se hormonski status.


– Kirurgija tumora hipofize u riječkom KBC-u na velika vrata je ušla u rujnu 2015. godine, kada je na moj poziv gostovao prof. Rudolf Fahlbusch iz Hannovera, koji je tom prigodom, zajedno sa mnom, izveo operaciju tumora hipofize na četiri bolesnika. Sva su četiri pacijenta nakon operacije dobro i odlično se osjećaju – ističe prof. dr. Štimac.