Zlatni standard

U KBC-u Rijeka izvedena prva urološka operacija novom laserskom metodom

Barbara Čalušić

Laser predstavlja uvođenje naprednijih metoda pa će se uz pomoć lasera raditi zahvate kao što su operacije kamenaca u mokraćovodu i u bubregu, operacije malignih tumora mokraćovoda...



RIJEKA Na Klinici za urologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka instaliran je novonabavljeni laserski uređaj najsuvremenije generacije. Zahvaljujući sofisticiranom laseru, uspješno je obavljena i prva urološka operacija novom metodom, a u riječkoj bolnici ističu da je nova oprema ujedno i temelj za formiranje centra za lasersku urologiju s posebnom operacijskom salom koja će se nalaziti na Klinici za urologiju.


Prema riječima predstojnika Klinike za urologiju doc. dr. Josipa Španjola, iako se laserske operacije u urologiji već primjenjuju u Zagrebu, u Rijeku je stigao trenutno najmoderniji uređaj u Hrvatskoj.


– Uz pomoć njega, radit ćemo sve one zahvate koje smo dosad radili klasičnim metodama. Laser svakako predstavlja uvođenje naprednijih metoda pa ćemo uz pomoć ovog lasera raditi zahvate kao što su operacije kamenaca u mokraćovodu i u bubregu, operacije malignih tumora mokraćovoda te kanalnog sustava bubrega. Također, izvodit će se operacije uvećane prostate, operacije suženja mokraćne cijevi i operacije malignih tumora mokraćnog mjehura.




Uporaba lasera dovest će do kraće hospitalizacije, bržeg oporavka i mobilizacije bolesnika te značajno manjeg gubitka krvi, jer se radi o beskrvnim i minimalno invazivnim operacijama, objašnjava doc. dr. Španjol.


Laser smanjuje mogućnost infekcija, a kako dodaje doc. dr. Španjol, njime se mogu operirati tvrđi i veći kamenci na bubrezima i mokraćovodu koji su se dosad mogli operirati samo klasičnim putem.


Doc. dr. Španjol procjenjuje kako će se uporabom lasera na Klinici za urologiju godišnje obaviti preko 1.000 operacija. Riječki liječnici za rad s laserom prošli su posebnu obuku u Italiji, Austriji i Francuskoj. U bolnici ističu da je uređaj nabavljen iz vlastitih sredstava u znatno povoljnijem aranžmanu, a tržišna vrijednost lasera procjenjuje se na 500.000 kuna.


Inače, laser se u urologiji počeo primjenjivati devedesetih godina prošlog stoljeća, da bi početkom ovoga stoljeća ušao u primjenu u svim naprednim svjetskim klinikama. Danas je zlatni standard svih vodećih svjetskih uroloških klinika.


U ambulantama riječke Kliniku za urologiju godišnje se obavi 44.000 pregleda, a hospitalizira se oko tri tisuće bolesnika. Riječki urolozi izvode i niz zahtjevnih operacija, počevši od složenih transplantacija bubrega, ali i rijetkih uroloških operacija zbog kojih su pacijenti ranije trebali tražiti medicinsku pomoć u inozemstvu.


– Kad je riječ o složenim zahvatima u andrologiji i urologiji, naši pacijenti više ne trebaju tražiti pomoć po svijetu. Osim toga, naši posteljni kapaciteti i broj pacijenata stavljaju nas ravnopravno s najvećom urološkom klinikom u Hrvatskoj, onom na zagrebačkom Rebru – zaključuje doc. dr. Španjol.