Povratak na stari bolnički sustav

U KBC Rijeka vraćena 24-satna dežurstva

Nađa Berbić

Riječ je o klinikama i zavodima koje zbog manjka liječnika nisu uspijevale organizirati nužan obim zdravstvene zaštite, a posebno su pogođene bile edukativna i nastavna djelatnost



RIJEKA » U Kliničkom bolničkom centru Rijeka od prvog dana travnja vraća se rad u 24-satnim dežurstvima. Riječ je o dijelu klinika i zavoda koje zbog nedostatka liječnika nisu uspijevale organizirati nužan obim i kontinuitet zdravstvene zaštite, a posebno su pogođene bile edukativna i nastavna djelatnost unutar KBC-a.


  U 24-satna dežurstva vraćaju se Klinika za kirurgiju, Klinika za neurokirurgiju, Klinika za ginekologiju i porodništvo, Klinika za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata, Klinika za oftalmologiju, Klinika za anesteziologiju i intenzivno liječenje, Klinika za internu medicinu – Zavod za kardiovaskularne bolesti, Klinika za pedijatriju na Kantridi, Klinika za infektivne bolesti, Klinika za neurologiju, Klinika za psihijatriju, Klinički zavod za laboratorijsku dijagnostiku, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu i Klinički zavod za radiologiju.


  U smjenama od osam, dvanaest ili šesnaest sati uključujući pripravnosti su: Klinika za internu medicinu – Zavodi za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju, Zavod za pulmologiju, te svi zavodi lokaliteta Rijeka. Također, Klinika za radioterapiju i onkologiju, Klinika za urologiju, Klinika za maksilofacijalnu i oralnu kirurgiju, Klinika za dermatovenerologiju, Klinika za dentalnu medicinu, Klinički zavod za kliničku mikrobiologiju, Klinički zavod za nuklearnu medicinu, Zavod za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu, Zavod za palijativnu medicinu, Zavod za kliničku citologiju, Centar za kliničku, zdravstvenu i organizacijsku psihologiju, Centar za medicinsku fiziku i zaštitu od zračenja, Centar za hitnu medicinu, Centar operacijskih sala za lokalitet Sušak, Odjel za kliničku farmakologiju, Bolnička ljekarna, Služba zdravstvene njege.




  Očito je da je sanacijski upravitelj Herman Haller dobio dozvolu ministra zdravlja da se rad nakon niza teškoća i problema, te potresa unutar bolničkih ustanova, organizira tako da se ne produžavaju liste čekanja i održi kontinuitet rada. Nije još jasno kako će dežurstva biti plaćena, prema nekim još nepotvrđenim tumačenjima, rad dulji od 16 sati računat će se u prekovremene sate. Službene informacije još se očekuju.