Oprema vrijedna 3,4 milijuna kuna

U KBC Rijeka stiglo šest uređaja za anesteziologiju i kirurgiju

Barbara Čalušić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

S ovim uređajem mnogo preciznije možemo obavljati zahvate, a pritom je mogućnost lezija okolnih struktura manja. Aparat je s obzirom na broj laparoskopskih operacija koji se kod nas kreću između 600 i 700 godišnje došao u prave ruke, a vjerujem da će od velike koristi biti i napredni tečajevi za kolorektalnu kirurgiju, istaknuo je dr. Bačić



RIJEKA Klinički bolnički centar Rijeka opremljeniji je za šest novih anestezioloških uređaja te 3D laparoskopskim stupom koji sveukupno vrijede 3,4 milijuna kuna.


Sredstva za novu opremu riječke bolnice izdvojilo je Ministarstvo zdravlja, a nove aparate danas su predstavili sanacijski upravitelj KBC Rijeka prof. dr. Davor Štimac, predstojnik Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje doc. dr. Alen Protić te zamjenik predstojnika Klinike za kirurgiju dr. Đordano Bačić.


Sanacijski upravitelj riječke bolnice prof. dr. Štimac smatra da će novi aparati u ovom trenutku pokriti potrebe bolnice, ali i ubrzati proces operiranja bolesnika.




– Ako imamo dobru opremu, možemo dati, i uslugu, i znanje. I dalje ćemo težiti najboljoj opremi, pogotovo na onim mjestima gdje imamo centre izvrsnosti, a digestivna kirurgija i anesteziologija sigurno su jedne od njih, rekao Štimac.


Laparoskopska kirurgija već je postala svojevrstan brend KBC Rijeka u koji na tečajeve koje organiziraju riječki digestivni kirurzi, gotovo deset godina na edukaciju dolaze liječnici iz cijele istočne Europe.


 U posljednje vrijeme tečajevi se organiziraju gotovo svaki mjesec te će koncem ovog tjedna riječka bolnica ponovo biti mjesto edukacije inozemnih digestivnih kirurga.


Prema riječima dr. Bačića, riječka endoskopska kirurgija jedna je od vodećih u Hrvatskoj, a 3D laparaskopski stup kojim se odnedavno koriste kirurzi, drugi je takav uređaj u našoj zemlji. Njegova prednost leži u činjenici da ono što je prije u endoskopiji bila virtualana stvarnost, uz pomoć ovog uređaja postaje realna slika.



Riječka bolnica uskoro bi trebala dobiti još nekoliko izuzetno potrebnih dijagnostičkih uređaja. Sanacijski upravitelj KBC Rijeka prof. dr. Štimac jučer je najavio nabavku novog endoskopskog ultrazvuka, mamografa i novih respiratora dok bi novi 256-slojni CT uređaj u KBC Rijeka trebao stići za manje od mjesec dana.


– U tijeku su pripreme za ugradivanje 256-slojnog CT uređaja koji bi trebao početi s radom za 15 do 20 dana. To će biti velik pomak u našem radu jer to je, kao što je poznato, dio dijagnostike za koju se dosad govorilo da ima najdulje liste čekanja. Trenutačno se na CT čeka oko 65 dana, a s novim uređajem vjerujemo da će naše liste pasti ispod 30 dana, što nam je u konačnici i cilj kad je riječ o ovoj pretrazi, poručio je prof. dr. Štimac.



– S ovim uređajem mnogo preciznije možemo obavljati zahvate, a pritom je mogućnost lezija okolnih struktura manja. Aparat je s obzirom na broj laparoskopskih operacija koji se kod nas kreću između 600 i 700 godišnje došao u prave ruke, a vjerujem da će od velike koristi biti i napredni tečajevi za kolorektalnu kirurgiju, istaknuo je dr. Bačić.


Osim što će olakšati rad kod kompleksnih laparoskopskih zahvata, novi endoksopski stup trebao bi i proširiti lepezu zahvata i tako pacijentima omogućiti brži i lakši oporavak u usporedbi s klasičnim zahvatima. Kako je objasnio dr. Bačić, s novim uređajem digestivni kirurzi laparoskopskom metodom približit će se i dosad teško pristupačnim mjestima za operiranje ovom metodom.


– U laparoskopiji postoje zlatni standardi, ali se i stalno širi područje rada.  Počeli smo s operacijama žuči, a sad smo već došli u fazu da skoro sve zahvate na gusterači radimo laparoskopski. Naravno, osim znanja nužna je oprema, a zahvaljujući ovoj, prikaz struktura na teško pristupačnim mjestima olakšava sam zahvat i omogućava nam da se usudimo ići korak dalje, dodao dr. Bačić.


Novi anesteziološki uređaji vrijedni 2,5 milijuna kuna, prema mišljenju doc. dr. Protića, rad u operacijskim salama dovest će na najvišu kiruršku i anesteziološku razinu.


– Ova oprema zadovoljava zahtjeve za kvalitetom i sigurnosti, kako za pacijenta, tako i za anesteziologa. S ovom, za anesteziologiju najskupljim opremom, definitivno ćemo zadovoljiti potrebe naše Klinike za anesteziologiju, rekao je doc. dr. Protić.