Čelnici Grada Bakra pohvalili se investicijama

U Industrijskoj zoni na Kukuljanovu pred realizacijom čak 18 investicija

Orjana Antešić

Industrijska zona Kukuljanovo – uskoro proširenje za još tristo tisuća »kvadrata« / Foto: S. JEŽINA

Industrijska zona Kukuljanovo – uskoro proširenje za još tristo tisuća »kvadrata« / Foto: S. JEŽINA

Među najvećima je terminal Luke Rijeka od oko 340 milijuna kuna, distributivni centar Plodina, poslovna građevina Hrvatske pošte 



BAKAR » U Industrijskoj zoni na Kukuljanovu završeno je ili u fazi pripreme pred početak gradnje 18 velikih investicija među kojima se, po visini ulaganja, svakako izdvajaju ona Luke Rijeka u iznosu od oko 340 milijuna kuna za širenje skladišnih kapaciteta na terminalu Škrljevo, u čiju će se realizaciju krenuti u drugoj polovici ove godine. Tu je i trgovački lanac Plodine koji na Kukuljanovu, na površini od 45.000 četvornih metara, planira sagraditi logističko-distributivni centar. U bakarsku industrijsku zonu stiže i Hrvatska pošta koja na 10.000 četvornih metara zemljišta ima namjeru izgraditi poslovnu građevinu, a tu su i Vulkal, Kimi Commerce, novi pogoni za strojnu obradu metala i sekundarnih sirovina tvrtki Adria čelik odnosno Eko tok-a, Manšped koji planira staviti u funkciju dvije započete hale, Montcommerce s novom proizvodnom halom, nova centralna trafo stanica HEP-a. U narednim tjednima očekuju se izdavanja uporabnih dozvola pogonima Vargona, Rijeka-transu i još četiri velika poslovna objekta. 



Novi direktor Industrijske zone Bakar Irvin Badurina, koji je tu funkciju preuzeo prije nekoliko mjeseci, kazao je da interes za ulazak iskazuju i iz inozemstva, poglavito iz Italije, ali i Turske i Kine. Dodatnu atraktivnost Zoni, osim zbog svojeg položaja, blizine luke i željezničkog transporta, trebali bi osigurati i sredstva iz EU fondova koja tek treba iskoristiti, najavio je Badurina. Predsjednik Gradskog vijeća Bakra Milan Rončević izrazio je zadovoljstvo što je odluka o smanjenju komunalnog doprinosa za gospodarstvenike jednoglasno podržana, a bilo je govora i o 120 milijuna kuna, koliko je iz bakarskog gradskog proračuna u proteklih deset godina uloženo u Industrijsku zonu. Prema Klarićevoj ocjeni, sve što je uprihodovano i vraćeno je nazad u poslovnu zonu.





  – U Industrijskoj zoni Kukuljnovo u proteklom je razdoblju odrađen golem posao čiji se rezultati sada jasno vide. Uvjeren sam da ćemo do kraja ovog mandata ispuniti obećanje koje smo dali našim građanima o otvaranju tisuću novih radnih mjesta u ove četiri godine mandata. S ovih osamnaest investicija već smo sada vrlo blizu toj brojci. Kako bi još više potakli gospodarstvo na našem području, osobito proizvodnju otišli smo i korak dalje. Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Bakra jednoglasno je donesena odluka kojim se novim poduzetnicima na našem području komunalni doprinos smanjuje do 75 posto, a za one djelatnosti koje su od interesa za Grad Bakar čak i u 100-postotnom iznosu, uz druge pogodnosti kod plaćanja tog davanja, istaknuo je na jučerašnjoj konferenciji za novinare bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić, podsjećajući da je prema hrvatskom Forbesu Grad Bakar među dvadeset najuspješnijih gradova i općina u Hrvatskoj, te na prvom mjestu po broju zaposlenih po poduzetniku te na 5. mjestu po neto primanjima zaposlenih. Klarić i Ivan Biskupić iz Industrijske zone Kukuljanovo najavili su i skore izmjene i dopune urbanističkih planova kojima će se postojećih pet milijuna četvornih metara poslovne zone proširiti za još tristo tisuća »kvadrata«, a planiraju se ukinuti i dosadašnja ograničenja u gabaritima poslovnih objekata. Kako su objasnili, u ove se potonje promjene osluškujući sugestije koje su imali prilike čuti od samih gospodarstvenika. Biskupić je iznio i podatak prema kojem trenutno u bakarskoj Industrijskoj zoni posluje 155 subjekata, u kojima radi oko 3.500 zaposlenih.