Nalaz Ministarstva stigao u Rijeku

U Centru za socijalnu skrb sankcije za smrt djevojčice na Turniću

Šarlota Brnčić

Ovaj tjedan će se sastati Upravno vijeće koje će donijeti odluku, a u skladu s kojom ćemo dalje postupati. Detaljnije informacije ne smijemo davati u javnost, ne smijemo ometati istragu niti ju usmjeravati, kaže ravnatelj Centra za socijalnu skrb Rijeka Karlo Balenović,



RIJEKA U Centar za socijalnu skrb u Rijeci stigao je inspekcijski nalaz Ministarstva socijalne politike i mladih kojim su, kao što smo već prethodno izvještavali, utvrđeni propusti u radu Centra u slučaju dvogodišnje djevojčice u Cavtatskoj ulici na Turniću, a za čije je teško ubojstvo osumnjičena 35-godišnja majka. Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je izostala odgovarajuća procjena rizika i odgovarajuće praćenje obitelji te da su iz Centra propustili primijetiti kako u obitelji djevojčice nešto trajno ne valja. Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Rijeka, Karlo Balenović, u ime Centra, kao i svih zaposlenika, izrazio je veliko žaljenje zbog smrti djevojčice te nam istaknuo da će učiniti sve kako se ovakva tragedija više ne bi nikada ponovila.


– Nalaz inspekcije je stigao, a mjere koje Ministarstvo zahtjeva Centar mora provesti i one će biti provedene. Ovaj tjedan će se sastati Upravno vijeće koje će donijeti odluku, a u skladu s kojom ćemo dalje postupati. Detaljnije informacije ne smijemo davati u javnost, ne smijemo ometati istragu niti ju usmjeravati. Istragu prepuštamo policiji i odvjetništvu, izjavio nam je ravnatelj Balenović. Više informacija o poduzetim mjerama u skladu s naloženim iz Ministarstva očekuje se nakon zasjedanja Upravnog vijeća koje čini pet članova, ali i tada u onolikoj mjeri u kolikoj budu smjeli izlaziti u javnost, ponovio nam je Balenović. 


Inspekcijski tim Ministarstva socijalne politike i mladih u konkretnom slučaju je provedenim nadzorom u Centru utvrdio kako se u predmetima koji se odnose na prijavu obiteljskog nasilja ne vidi timski rad, da nedostaju socijalne anamneze, a da je utvrđivanje činjenica bilo nedostatno i da se nisu koristili svi mogući izvori informacija. Posebice što se radilo o rizičnoj obitelji zbog nezaposlenosti roditelja maloljetnog djeteta, ovisnosti oca, prijava o nasilju u obitelji, ekonomskoj ovisnosti o roditeljima, te činjenici da je dijete bilo vrlo niske životne dobi.