Otvorit će se 20 novih radnih mjesta

Tvrtki Romanof uručen vaučer HGK-a “Moj EU projekt” za izgradnju tvornice peleta u Gerovu

Orjana Antešić

Saša Leporić, Vidoje Vujić i Naditsa Shalevski /  Foto Marko Gracin

Saša Leporić, Vidoje Vujić i Naditsa Shalevski / Foto Marko Gracin

Vidoje Vujić kaže da je u proceduri za dobivanje vaučera u ovom, drugom krugu natječaja »Moj EU projekt« HGK-a još je sedam tvrtki s područja Primorsko-goranske županije, a spomenuo je i da su četiri poslovna plana vezana uz područje Gorskog kotara



RIJEKA – Za izgradnju tvornice peleta u Gerovu u kojoj će se otvoriti 20 novih radnih mjesta, tvrtki Romanof u vlasništvu obitelji Shalevski uručen je vaučer od 10.000 kuna. Ova izravna financijska potpora trebala bi pripomoći ovoj riječkoj tvrtki kod pripreme prijavne dokumentacije za dodjelu sredstava iz fondova EU.


Vaučer »Moj EU projekt« direktorici Romanofa, Naditsi Shalevski, uručio je predsjednik HGK-Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić s obzirom na to da je riječ o novoj usluzi HGK-a kojom je u ovoj godini izdvojeno milijun kuna za ovakav vid financijske pomoći domaćim gospodarstvenicima koji apliciraju na natječaje za sredstva iz EU fondova.


Dosad je već proveden jedan krug natječaja, i to za projekte u poljoprivredi i ruralnom razvoju. HGK je u tom prvom valu podijelio 350.000 kuna, a među dobitnicima 10.000 kuna vaučera »Moj EU projekt« s područja Primorsko-goranske županije tada je bila riječka tvrtka Consultus Navigo koja planira izgradnju sušare voća u Gomirju, pokraj Vrbovskog. Kako je izvijestio Vujić,  u proceduri za dobivanje vaučera u ovom, drugom krugu natječaja »Moj EU projekt« HGK-a još je sedam tvrtki s područja Primorsko-goranske županije, a spomenuo je i da su četiri poslovna plana vezana uz područje Gorskog kotara. Vujić vjeruje da će tijekom idućeg tjedna još tri tvrtke s ovog područja preuzeti svoje vaučere.  




Na natječaje u okviru »Moj EU projekt« mogu se javiti sve tvrtke-članice HGK, s najmanje jednim zaposlenim i svim uredno podmirenim obvezama.


Tvrtku Romanof ukratko je predstavila direktorica Naditsa Shalevski dok je o samom projektu više govorio angažirani konzultant Ljubomir Jelić. Prema njegovim navodima, izgradnja i opremanje tvornice koja će proizvoditi visokoenergetsko ekološko gorivo iz biomase u Gerovu koštat će oko  2,7 milijuna eura, a projekt je u visokom stupnju gotovosti, uključujući i ishodovanu građevinsku dozvolu za taj proizvodni pogon, dok je u tijeku zatvaranje financijske konstrukcije. Pripreme su počele prije osam mjeseci, a Jelić je izrazio uvjerenje da bi proizvodnja mogla početi u proljeće iduće godine. Riječ je o ekološkoj, izvozno orijentiranoj i proizvodnoj djelatnosti koja će na području Gorskog kotara otvoriti nova radna mjesta i time dati novi poticaj razvoju toga kraja, zaključio je Jelić.  


Predsjednik Županijske komore Rijeka Vidoje Vujić u uvodu se osvrnuo i na investicijsku klimu na području Primorsko-goranske županije, spominjući pritom podatak kako je u protekle dvije godine uloženo oko dvije milijarde eura kroz razne projekte Hrvatskih voda, Ine, izgradnju cestovne i druge komunalne infrastrukture, nove industrijske pogone JGL-a, riječki kontejnerski terminal, sportske objekte i nove hotelske smještaje.