Pohvalili se rezultatima

Turistička 2013. u Rijeci rekordna u posljednja dva deseteljeća

Alenka Juričić Bukarica

U riječku luku dolaze megajahte i superjahte, ali ne i kruzeri - 2012. i 2013. stigao je po jedan, a za 2014. nije najavljen niti jedan



RIJEKA Turističkom 2013. možemo biti više nego zadovoljni. U Rijeci je ostvareno 76.299 turističkih dolazaka što je 9 posto više nego godinu ranije, te 146.177 noćenja, odnosno 8 posto više. Stoga možemo reći da je 2013. bila rekordna u posljednjih 20-ak godina, istaknuo je Petar Škarpa, direktor Turističke zajednice grada Rijeke, na pressici na kojoj su predstavljeni turistički rezultati u Rijeci u prošloj godini.


Škarpa je, između ostalog, istaknuo da je lani zabilježen i velik rast smještajnih kapaciteta. Rijeka je, naime, dobila četiri nova hostela i sada ih ima jedanest, a  broj kreveta u obiteljskom smještaju je povećan za čak 58 posto. Kapaciteti su tako »podebljani« s novih 300-ak kreveta te ih sveukupno u gradu ima 2.113. U funkciji su četiri hotela s 584 ležaja, jedno prenoćište s 378 ležaja, jedanaest hostela s 390 ležaja, privatni smještaj s 411 ležajeva te kamp s 350 ležajeva. Naglasio je i kako je tijekom ljetnih mjeseci ostvarena rekordna popunjenost kapaciteta te 26 posto veći turistički promet u odnosu na godinu ranije. Tijekom ljeta se ostvari 55 posto godišnjeg turističkog prometa, što znači da 45 posto otpada na pred i posezonu. Ove je godine, primjericem, tijekom prosinca ostvaren rast prometa od čak 32 posto.


– Pokazalo se da je manifestacija Advent pokazala svoju opravdanost i utjecala na povećanje prometa u prosincu. Tu su i druge aktivnosti koje doprinose tome da Rijeka ipak nije sezonska destinacija, već destinacija cjelogodišnjeg poslovanja. Također, i Nova godina je bila bolja nego lani, istaknuo je direktor TZG Rijeke.




Najviše noćenja lani je ostvareno u hotelima, na koje otpada preko 88.000 noćenja, slijedi privatni smještaj s oko 24.000 noćenja, potom hosteli s preko 20.000 noćenja te kamp s oko 13.300 noćenja. U Rijeku najviše dolaze gosti iz Italije, na drugom su mjestu Nijemci, a treće mjesto drže Španjolci i Francuzi. Prosječan boravak stranih turista lani je iznosio 1,9 dana. U grad je organizirano, dakle, preko agencija stiglo 47 posto gostiju, a individualno ih je stiglo 53 posto. Zanimljivo je kako su najviše noćenja ostvarili turisti stari od 19 do 30 godina, oko 35.000 noćenja i kod ove se dobne skupine bilježi rast od visokih 13 posto.


 Vlado Mezak, ravnatelj Lučke uprave Rijeka je pak, naveo da je u riječkoj luci lani ukrcano 173.000 putnika, od čega čak 8.000 onih koji su se ukrcavali na jedrenjake. 


– Također, svjedoci smo dolaska megajahti  i superjahti u našu luku, a tu je i niz manifestacija, poput Fiumanke, Regate 1.000 otoka, sajma nautike, Studenstkih dana, Fiumare, i ostale, koje doprinose turističkoj atraktivnosti grada. Lani smo dijelom završili uređenje dvije lučke dizalice, koje će se dodatno osvjetliti i otvoriti u travnju, najavio je Mezak. Na naše pitanje, ima li najava dolazaka brodova na kružnim putovanjima u Rijeku, Vlado Mezak je kazao kako nema.

– Međutim, i dalje ćemo raditi na pripremi i dovođenju kruzera. Poznato je da se takvi aranžmani ugovaraju po dvijeb ili tri godine unaprijed tako da se nadam da će ih u idućim godinama biti. Isto tako, do sada se Lučka uprava nije odgovarajuće pripremala za prihvat velikih kruzera, a kod ugovaranja manjih vrijede neka druga pravila, kazao je Mezak te najavio kako će najavljeni ponton na Rivi Boduli biti postavljen za Fiumanku.  


Sve u svemu, s toga da u grad godišnje stigne po jedan kruzer, koliko ih je bilo lani i preklani, Rijeka je spala na – nijedan.


Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je pohvalio sinergijsko djelovanje svih važnih subjekata u gradu, koje je, kazao je, dovelo do povećanja turistički rezultata.


– Svi ovi rezultati nisu došli slučajno. Rast broja noćenja je u Rijeci lani bio 3 posto bolji od hrvatskog prosjeka. Svjesni smo da se u apsolutnim iznosima radi o malim brojkama, ali je važno naglasiti da se radi o trendu rasta noćenja koji nije vezan isključivo za ljetni period, kazao je Obersnel navodeći, uz ostalo, kako je Grad Rijeka bio inicijator pokretanja pregovora s niskobuđetnim avioprijevoznikom Ryanairom. Od dvije linije u 2011., njihov je broj povećan je na pet linija. A na Zračnu luku Rijeka čak je 55 posto gostiju stiglo upravo Ryanairom. Koliko će linija ove godine Ryanair imati prema ZL Rijeka, međutim, jučer nije rečeno, već je Obersnel kazao kako će se za udruženo oglašavanje s ovim avioprijevoznikom izdvojiti ista sredstva kao i lani.