Smještajni kapaciteti Sveučilišta u Rijeci za vrijeme ferija u turističkoj funkciji

Turisti na Podmurvicama: Studentski dom nudi najjeftinije noćenje u Rijeci

Ingrid Šestan Kučić

Za 150 kuna u jednokrevetnoj ili 115 kuna u dvokrevetnoj sobi smještaj u Studentskom naselju uglavnom se koristi kao stanica za predah na putu prema nekoj drugoj destinaciji 



RIJEKA  Studentski centar Sveučilišta u Rijeci prvi put ovog ljeta okušao se u turističkoj djelatnosti, a za tu je svrhu jedan od objekata Studentskog naselja Ivana Gorana Kovačića tijekom akademske godine preuređen i kategoriziran.


Ukupno 116 studentskih ležajeva pretvoreno je u turističke postelje do kojih se dolazi putem Booking.coma, a ono što ih čini iznimnima najniža je cijena smještaja na riječkom području. Za 150 kuna kuna u jednokrevetnoj ili 115 kuna u dvokrevetnoj sobi smještaj u Studentskom naselju, kaže rukovoditelj objekata smještaja Ivica Lencović, uglavnom se koristi kao stanica za predah na putu prema nekoj drugoj destinaciji. 


   – Uglavnom se radi o jednom ili dva noćenja, a s obzirom na to da smo s turističkom djelatnošću započeli tek prije desetak dana, zadovoljni smo odazivom. Do sada smo imali pedesetak gostiju. Stalno stižu rezervacije, ali i otkazi rezervacija što je najvjerojatnije uvjetovano lošim vremenom, kaže Lencović.   

Mlađa populacija


Dodajući kako su kroz sobe Studentskog naselja do sada prošli gosti sa svih strana svijeta, od Kine, Australije, Turske pa do Izraela, pomoćnica ravnatelja Božena Mišković ističe da je bilo i domaćih gostiju, a uglavnom se radi o mlađoj populaciji.




Ono što Studentsko naselje vidi kao svoju prednost nije samo najniža cijena riječke turističke ponude već i najveći kapacitet, jer stotinjak kreveta istovremeno rijetko tko može ponuditi. 


   – Mi nismo hostel, iako u budućnosti planiramo razvijati djelatnost u tom smjeru. Nudimo samo noćenje, bez doručka, a prednost je veliki smještajni kapacitet, jer upravo smo primili upit iz Poljske za smještaj 50 osoba, a toliko gostiju ni jedan hostel ne može primiti. S obzirom na to da je na riječkom području prosjek noćenja jedna i pol noć, zadovoljni smo dosadašnjim odazivom. Bolje nego da nam sobe stoje prazne, ističe Mišković. 



Činjenicu da se u Studentsko naselje dolazi tek na jednu noć potvrđuje i njemačka studentica Laura Richter koja je za svoj prvi posjet Rijeci odabrala upravo studentski smještaj.    – Prvi sam put u Rijeci i jako je lijepo. Sa smještajem sam zadovoljna, ali došla sam samo na jedan dan pa i nisam uspjela vidjeti puno toga. Bila sam na večeri i hrana me se dojmila, kao i Korzo, kaže Laura.    Na njenoj ovogodišnjoj turističkoj ruti prije Rijeke našli su se Beograd, Budimpešta, Bratislava i Zagreb, a svaki od tih gradova, kaže, dojmio je se na svoj način.


  


Samo do rujna


Turistička bi djelatnost, slažu se Lencović i Mišković, u budućnosti nakon izgradnje novih smještajnih kapaciteta u Sveučilišnom kampusu trebala postati sastavna djelatnost Studentskog centra koja bi se odvijala tijekom cijele godine. 


   – Poznato je da imamo mali broj studentskih smještajnih kapaciteta i zbog toga se turizmom možemo baviti samo do početka rujna, jer studenti imaju prednost i moramo im omogućiti useljenje u naselje, navodi Lencović. 


   Iako je ulazak na turističko tržište za Studentsko naselje novost, Lencović dodaje kako popunjenost studentskih smještajnih kapaciteta tijekom ljetnih mjeseci predstavlja već ustaljenu praksu, jer svakog ljeta s odlaskom studenata riječkog Sveučilišta u naselje useljavaju studenti koji u Rijeku dolaze na praksu ili pak različite ljetne škole. 


   – To je praksa koja već godinama traje, no tu se radi isključivo o studentima koje smo ove godine smjestili u druge objekte, dok smo najkomforniji objekt ustupili turistima. Riječ je o zgradi koja je izgrađena 1968. godine kao dom za samce tvornice Torpedo, a 1997. pripala je Sveučilištu i to je bilo prvi put u povijesti Sveučilišta da su se uspjeli proširiti studentski kapaciteti. Inače, objekt je vrlo popularan među studentima jer ima najveće sobe, zaključuje Lencović.