Dani Trsata

Trsatski puk Mirka Šoštarića ponovo izabrao za kapetana

Sandy Uran

Trsaćani su u povorci hodali prema Gradini / Foto Roni BRMALJ

Trsaćani su u povorci hodali prema Gradini / Foto Roni BRMALJ

Manifestacija koja se održava u susret blagdanu sv. Jurja, zaštitnika Trsata, ove godine osobito je svečana jer Klub prijatelja Grada Trsata slavi 25. obljetnicu osnutka, a Trsatska čitaonica 140. godina postojanja



RIJEKA – Svečanim defileom Frankopanske garde Kluba prijatelja Grada Trsata, u pratnji Gradske glazbe Trsat i Reda vitezova sv. Vida, od Dvorane mladosti do crkve Majke Božje Trsatske, a potom odlaskom na Trsatsku gradinu gdje je održana svečanost, otvoreni su jučer Dani Trsata, koji su ove godine osobito svečani jer Klub slavi 25. obljetnicu osnutka, a Trsatska čitaonica 140. obljetnicu postojanja.


Frankopanska garda


Uoči povorke na trgu ispred crkve Majke Božje Trsatske molitva je upućena Majci Božjoj, a potom je sv. Jurju, zaštitniku Trsata i zastave Kluba u čast podignut barjak, koji su blagoslovili trsatski franjevci.


Povorku kojoj je ritam davala Gradska glazba Trsat, pred ulazu u Trsatsku gradinu dočekali su članovi Frankopanske garde, koji su čuvali ulaz, helebarde prekrižene ispred ulaza i nisu dozvolili prolaz povorci sve dok se sa zidina nije čuo glas: »Tko to dolazi pred zidine grada?«. Kada su članovi povorke objasnili da se radi »o puku trsatskom« te da dolaze izabrati novog kapetana Trsata, straža ih je propustila u Gradinu.




Uslijedio je službeni dio programa tijekom kojeg su se prigodnim govorom nazočnima obratili Ružica Ažman, predsjednica Kluba prijatelja Grada Trsata i potpredsjednik Kluba Filip Petrović, predsjednica VMO Grada Trsata Jana Sertić, predsjednik Gradske glazbe Trsat Mirko Šoštarić i gradonačelnik Vojko Obersnel, a svečanost su, unatoč lošim vremenskim uvjetima pratili i mnogi građani te uzvanici među kojima je bio i Petar Škarpa, direktor Turističkog ureda Rijeke.


Novi-stari kapetan


Na Trsatskoj gradini izabran je i ovogodišnji kapetan Grada Trsata. Ta uloga ponovo je pripala dosadašnjem kapetanu Mirku Šoštariću, koji se pred glumcem Luciom Slamom jednostavnom rječju: »Prisežem« obvezao svojom plemićkom čašću da će obnašati ovu dužnost. Njemu u čast zaplesale su tada dvorkinje, a streličari su pokazali svoje vještine.


Mirko Šoštarić još je jednom zakleo na svoju plemićku čast


Mirko Šoštarić još je jednom zakleo na svoju plemićku čast



Dani Trsata tradicionalna su manifestacija koja se svake godine održava u susret blagdanu sv. Jurja, zaštitnika Trsata, a uključuju sportske dane, koncerte, obilježavanje godišnjice oslobođenja Trsata te brojna kulturna i vjerska događanja. U organizaciji manifestacije sudjeluju Klub prijatelja grada Trsata kao glavni organizator te Mjesni odbor Grad Trsat, Hrvatska čitaonica Trsat, Udruga antifašističkih boraca Rijeka i Gradska glazba Trsat kao suorganizatori.