Povlastice Karla VI.

Tri stoljeća pravoslavlja u Rijeci: Bez pravoslavlja riječka baština ne bi bila ono što jeste

Mirjana Grce

Sudionici znanstvenog skupa na Filozofskom fakultetu u Rijeci  / snimio R. BRMALJ

Sudionici znanstvenog skupa na Filozofskom fakultetu u Rijeci / snimio R. BRMALJ

Pravoslavlje u Rijeci u ranom novom vijekuNećemo govoriti samo o povijesti pravoslavlja, nego primarno o povijesti Rijeke, rekao je dr. Drago Roksandić, dodavši da skup može biti doprinos istraživanjima bez kojih riječka baština nije ono što jest



 U sklopu dvotjedne manifestacije »300 godina pravoslavlja u Rijeci« jučer je na riječkom Filozofskom fakultetu započeo znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem »Pravoslavlje u Rijeci i na sjevernom Jadranu u ranom novom vijeku. Povodom 300. godišnjice povlastice Karla VI. (III.) pravoslavnima u Rijeci (1717.)« Skup su organizirali riječki Filozofski fakultet te zagrebački Filozofski fakultet, Centar za komparativnohistorijske i interkulturne studije zagrebačkog Filozofskog fakulteta te Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva Rijeka pod pokroviteljstvom PGŽ-a, Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci. U njegovom dvodnevnom radu okupljeno je 20-ak znanstvenika predavača, najviše povjesničara i povjesničara umjetnosti, iz više zemalja. Kako u knjižici sažetaka izlaganja u uvodnoj riječi kaže dr. Kosana Jovanović, skup okuplja najeminentnije hrvatske i međunarodne stručnjake za rano novovjekovlje i modernu povijest, s čime se akademskoj, ali i široj publici, predstavlja kompleksna tematika sagledana s različitih aspekata, od povijesnih, religijskih, umjetničkih pa do gospodarskih, pravnih, ekonomskih i drugih.



Skup su pozdravili i dr.Ines Srdoč Konestra, dekanica riječkog Filozofskog fakulteta te dr. Elvio Baccarini, pomoćnik rektorice Sveučilišta u Rijeci, a među ostalima nazočili su predstavnik Srpske pravoslavne crkvene općine u Rijeci o. Mićo Kostić, u ime Riječke nadbiskupije, ujedno i predavač na skupu dr. Marko Medved, Milorad Pupovac, saborski zastupnik te generalni konzul Srbije u Rijeci Goran Petrović. Znanstveni skup danas nastavlja i završava s radom u Pomorskom i povijesnog muzeju Hrvatskoga primorja.





– Skup obilježava 300. godišnjicu patenta, povlastice cara Karla VI. kojom je odobreno prvo doseljavanje pravoslavnih vjernika na područje Rijeke. 300. godišnjica je sigurno značajna – i to je pitanje izučavano, ali ne dovoljno i zato će se na znanstvenom skupu putem 20 referata prikazati cijeli kontekst 18. stoljeća, odnos među vjerama, nacijama, stanja pravne države – rekao je u izjavi za medije dr. Nikola Ivaniš, zamjenik riječkog gradonačelnika i predsjednik Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva. Na otvorenju skupa spomenuo je da je inicijator obilježavanja jubileja Zlatko Zelenika, kojemu je zahvalio, kao i pokroviteljima Gradu Rijeci, PGŽ-u i riječkom Sveučilištu.


– Nećemo govoriti samo o povijesti pravoslavlja, nego primarno o povijesti Rijeke, rekao je dr. Drago Roksandić, predsjednik Pripremnog odbora skupa, dodavši da skup može biti doprinos istraživanjima bez kojih riječka baština nije ono što uistinu jest u 18. stoljeću. Petar Mamula, zamjenik primorsko-goranskog župana, poručio je da simpozij nije bitan samo za Srbe, za pravoslavnu zajednicu na ovim prostorima, već i za Grad Rijeku, a da će rezultati skupa sigurno pokazati povijesne raznolikosti Rijeke i PGŽ-a – da iz »povijesti želimo učiti, a možda i drugima dobrim iskustvima« biti primjer. Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel svima je zaželio dobrodošlicu u Rijeku, Europsku prijestolnicu kulture 2020.. Rekao je da je Rijeka tu prestižnu titulu – sa sloganom »Luka različitosti«, što Rijeka živi u svakodnevici – dobila zbog svoje multikulturalnosti i multietničnosti tijekom povijesti, a da takav pristup može biti nit vodilja mnogima koji ni u 21. stoljeću ne razumiju suživot.