Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
23. listopada 2019.
ČAnsonfest

Tri dana puna našeg dragog 'ča' u Kastvu na jubilarnom 15. Festivalu čakavske šansone

Elis Lovrić na 14. ČAnsonfestu
Elis Lovrić na 14. ČAnsonfestu
Autor:
Objavljeno: 12. srpanj 2019. u 21:51 2019-07-12T21:51:00+02:00

Ulaznice po cijeni od 70 kuna u pretprodaji su od ponedjeljka, 15. srpnja. Festival se odvija u Kastvu od 28. do 30. kolovoza

KASTAV Udruga Kanat – Kastav u suradnji s Udrugom Kastafsko kulturno leto već petnaestu godinu za redom vrlo uspješno organizira Festival čakavske šansone, koji je usmjeren k očuvanju i unapređenju čakavštine.

Dosadašnji uspjeh Festivala, njegov pozitivan odjek, oduševljenje koje je izazvao, kako među publikom tako i među svim glazbenicima izvođačima te autorima čakavske šansone, opravdali su potrebu organizacije ovakvog specijaliziranog festivala usmjerenog k očuvanju čakavske besede izražene kroz glazbu.

ČAnsonfest i ove godine nastavlja s obogaćivanjem programskog sadržaja manifestacije, čime se započelo 2016. godine.

Dva dana besplatnih programa

Tako će 15. ČAnsonfest, osim glavne festivalske Večeri novih skladbi, koja je na rasporedu u petak, 30. kolovoza, ponuditi sljedeće programe tijekom prva dva dana njegovog održavanja: srijeda, 28. kolovoza u 20 sati u galerijskom prostoru kastavske crkvice Sv. Tojice otvaranje likovne izložbe Crno-bijelo, u boji galerije Brešan nakon čega će, s početkom u 21 sat, u prostoru ispred Vikotove bačvarije biti izvedena predstava KAJABARE' – zaglazbancije & politikancije bjelovarskog šansonijera i umjetnika Mladena Medaka Gage.

U četvrtak, 29. kolovoza u 19:30 sati Pogovor (Okrugli stol) na temu Poezija i šansona i u 21 sat, ispred Vikotove bačvarije, ili u slučaju lošeg vremena u župnoj crkvi Sv. Jelene Križarice u Kastvu, akustična Glazbeno – poetska večer Na kastafskeh šternah pod nazivom Čakavština, domaća beseda i klapski kanat u kojoj će sudjelovati klapa Vinčace iz Novog Vinodolskog, klapa Nevera iz Rijeke, ženska i muška klapa Kastav te recitatori Rajka Jurdana Šepić i Sven Sušanj.

14. CANSONFEST - KASTAV 2018. - NEVEN BARAC  - NAGRADA PUBLIKE I NAGRADA ZA NAJBOLJEG KANTAUTORA (1)

Ulaz na sva navedena događanja tijekom prva dva dana ČAnsonfesta je slobodan.

Poticanje stvaranja najboljih skladbi

Središnje događanje, Večer novih skladbi ovogodišnjeg 15. Festivala čakavske šansone ČAnsonfest – Kastav 2019. i ove će se godine održati kao program zatvaranja 28. Kastafskega kulturnega leta i to u petak, 30. kolovoza s početkom u 20:30 sati u živopisnom prostoru kastavske Crekvine, dok će se u slučaju lošeg vremena ona održati u Sportskoj dvorani u Kastvu.

ČAnsonfest i ove godine nastavlja s produkcijsko – natjecateljskom koncepcijom, budući da Festival radi na poticanju stvaranja novih skladbi. Najbolje skladbe pristigle na Natječaj 15. ČAnsonfesta borit će se za četiri novčane nagrade Festivala: Nagrada za najbolji tekst, Nagrada za najbolju skladbu – ČAnsonu, Nagrada za najbolju interpretaciju i Nagrada publike, dok će se i ove godine uručiti prestižno festivalsko priznaje uvedeno prošle godine, koje međutim neće biti novčano, a to je Nagrada za najboljeg kantautora.

14. CANSONFEST - KASTAV 2018. - ROBERT FUNCIC - NAGRADA ZA NAJBOLJU SKLADBU CANSONU (1)

Pored spomenutih nagrada koje dodjeljuje Festival, tradicionalno će Radio Istra dodijeliti Nagradu za najizvođeniju skladbu prošlogodišnjeg 14. ČAnsonfesta – Kastav 2018., a dodijelit će se i Nagrada za najbolju zavičajnu šansonu, čiji je pokrovitelj Pomorski radio Bakar, a uvedena je također na prošlogodišnjem Festivalu. Večer novih skladbi će se, kao i proteklih godina, moći pratiti putem izravnog prijenosa u programu Hrvatskog radija – Radio Rijeke i Hrvatskog radija – Radio Pule.

16 novih skladbi

Na ovogodišnjem ČAnsonfestu bit će izvedeno 16 novih skladbi u izvođenju sljedećih izvođača:

1. BATUDA – Vivien Galletta
glazba Tamara Obrovac, stihovi Roberta Razzi

2. BONACA – Karin Kuljanić
glazba Astrid Kuljanić, stihovi Elso Kuljanić

3. BURA – Katja Budimčić
glazba Dino Ivelja, stihovi Branka Kržik Longin

4. KAD BIN BIJA JA – Lado Bartoniček
glazba i stihovi Lado Bartoniček

5. KI ĆE MI ČA – Mladen Medak Gaga
glazba i stihovi Mladen Medak Gaga

6. LEJA LE LEJ – Martina Majerle
glazba Smiljan Kirinčić, stihovi Vjekoslava Jurdana

7. LIPA LIPA MOJA – Francesco Squarcia
glazba Francesco Squarcia, stihovi Ljubica Bestulić – Stanković

8. MOJ NONIĆ JOVANIN – Damir Vrbljanac
glazba i stihovi Damir Vrbljanac

9. MOJA KUMPANIJA – Hrvoje Hegedušić
glazba Hrvoje Hegedušić, stihovi Ljerka Šemeš

10. MOLITVA – Gianluca Draguzet
glazba Aleksandar Valenčić, stihovi Alfred Šaina

11. O DJEVOJKO CRVENE KOSE – sastav Kožne jakne
glazba Igor Lesica, stihovi Toni Lesica i Igor Lesica

12. PUPIĆ NA ŠPAŽIĆ – Neven Barac
glazba Neven Barac, stihovi Branko Kukurin

13. SE ČA ČOVEK ZNA – Zemir Delić
glazba i stihovi Zemir Delić

14. SEJNO MI NI – Silvana i Duško Jeličić
glazba i stihovi Duško Jeličić

15. ŠKOCILA JE MACKA NA ŠTOL – Daniel Načinović
glazba i stihovi Daniel Načinović

16. ŠKOVACERA – sastav Batarele
glazba i stihovi Ivo Maržić

Prodajna mjesta

Sve aktualnosti vezane uz ČAnsonfest moguće je pronaći na web stranici Festivala OVDJE koja donosi i brojne informacije, fotografije te video snimke svih njegovih dosada održanih izdanja.

Ulaznice za Večer novih skladbi ovogodišnjeg 15. ČAnsonfesta – Kastav 2019. po cijeni od 70 kuna u pretprodaji su od ponedjeljka, 15. srpnja ove godine, a mogu se nabaviti u:

- Festivalskom uredu Kastafskega kulutrnega leta, Trg Matka Laginje 4, Kastav (tel.: 051/691 610) od ponedjeljka do petka od 13h do 21h, na dan Festivala od 13h do 21h, nedjeljom i praznikom zatvoreno

- Dallas Records Music Shop, Splitska 2a, Rijeka (tel.: 051/332 524 ili dms-rijeka@mars-music.hr) od 09h do 20h, subotom od 09h do 14h, nedjeljom zatvoreno

- Foto Revija, Užarska 28, Rijeka (tel.: 051/315 261, 091/526 04 34 ili fotorevijarijeka@gmail.com) od ponedjeljka do petka od 08h do 17h

- Robna kuća Korzo – caffe bar Nad Urom (IV kat), Trg Ivana Koblera 1, Rijeka (tel.: 051/333 338 ili novikorzo@gmail.com) svaki dan od 08h do 20h, nedjeljom zatvoreno

- Agencija New Sound d.o.o., Trg maršala Tita 2, Matulji (tel.: 098/189 46 87 ili info@newsound.hr) od ponedjeljka do petka od 16h do 19h ili po dogovoru, nedjeljom zatvoreno

- KD Kostrena, Žuknica 1b, Kostrena, od ponedjeljka do četvrtka od 08h do 16h, petkom od 08h do 15h

- Istra Sport d.o.o., Marsovo polje 8, Pula

- www.mojekarte.hr

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.