Dvije crkve riješile prostorne probleme

Trgovanje među crkvama: Nadbiskupija kupila zgradu Baptističke crkve na Vojaku

Mirjana Grce

Novac od prodaje zgrade riječki baptisti će uložiti u završetak novog Pastoralnog centra na Zametu, dok će Riječka nadbiskupija osigurati prostor za pastoral studenata i vjerske potrebe okolnih vjernika



RIJEKA » Riječka Baptistička crkva prodala je svoju crkvenu zgradu na Vojaku Riječkoj nadbiskupiji o čemu su kupoprodajni ugovor potpisali Giorgio Grlj, pastor riječke Baptističke crkve i mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup.


   – Prodajom stare zgrade vjernici Baptističke crkve Rijeka nastavljaju s intenzivnom gradnjom Pastoralnog centra koja je započela 2004. godine na Zametu. Već su ranije riječki baptisti odlučili okrenuti novu stranicu u svojoj povijesti. Od crkve koja je baštinila mentalitet »seoske crkve u gradu« uz višedesetljetne što izravne, što neizravne zabrane javnog djelovanja tijekom prošlog društvenog uređenja, riječka Baptistička crkva nalazi se pred velikim izazovom da bude urbana crkva okrenuta potrebama svijeta posred kojega živi, kaže pastor Grlj.


Pastoral studenata


Najavljuje da će se Baptistička crkva iz zgrade u Ulici Slavka Krautzeka na Vojaku iseliti do 15. siječnja iduće godine i da će završno svečano bogoslužje, s krštenjem, biti održano 11. siječnja. Naravno, svoje kontinuirano djelovanje tada će nastaviti u novoj zgradi, Pastoralnom centru s crkvom, na Zametu.





  Potpisivanje ugovora 4. studenog održano je u Nadbiskupskom domu u Rijeci, a nazočili su i Ruben Sečen u ime Starješinstva Baptističke crkve Rijeka te Stevo Dereta, direktor Međunarodnog centra za život koji je partner riječkoj Baptističkoj crkvi u gradnji Pastoralnog centra te vlč. Piotr Modrzejewski, voditelj Ureda za gradnje i nadbiskupijska dobra Nadbiskupije te odvjetnik Nadbiskupije Igor Koren.



  S druge strane, Riječka nadbiskupija je ovom kupovinom dobila zgradu u neposrednoj blizini sveučilišnog Kampusa i ona će, najavljuje Nadbiskupija, biti u funkciji pastorala.


   – Ovom kupnjom Riječka nadbiskupija osigurava prostor za pastoral studenata i za istu djelatnost u KBC-u na Sušaku, kao i za vjerske potrebe okolnih vjernika katolika. Potpisivanje kupoprodajnog ugovora primjer je dobre međukonfesionalne suradnje Riječke nadbiskupije s ostalim kršćanskim zajednicama koje djeluju na području grada Rijeke, komentirao je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.


Trebaju donatore


Treba podsjetiti da je Baptistička crkva niz godina tražila kupca za svoju zgradu na Vojaku te će sada, zahvaljujući konačnoj prodaji, moći nastaviti izgradnju svog novog centra.


   Prema riječima pastora Grlja, sredstvima dobivenim od prodaje zgrade na Vojaku, Baptistička crkva neće u cijelosti moći dovršiti zgradu novog Pastoralnog centra, čija je izgradnja prije više godina stala uglavnom zbog financijskih problema. Zato izražava nadu da će za taj kapitalni objekt riječkih baptista dobiti i neke donacije. Uglavnom, prvo što će se na tom novom riječkom sakralnom objektu – arhitektonski zanimljivom i simboličnom – nastaviti raditi je potpuni završetak zahtjevnog vanjskog pokrova, djelomično unutarnje uređenje, te uređenje onog dijela okoliša koji pripada Baptističkoj crkvi.