Vjeruju u uspjeh

Trećemajcima stižu zaostale plaće, bankomat na porti danas ‘radi prekovremeno’

Hina

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Šoljić je rekao da su danas isplaćene plaće za lanjski prosinac kao i da je počela isplata plaća za siječanj, dok se tijekom sljedećih nekoliko dana očekuje isplata plaća do srpnja



RIJEKA Nadamo se da ćemo do 26. rujna za kada je zakazano ročište radi rasprave o pretpostavkama za otvaranje stečaja u Brodogradilištu 3. maju, otkloniti sve razloge za otvaranje stečaja, izjavio je u srijedu predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost tog brodogradilišta Juraj Šoljić.


Šoljić, koji je i predsjednik Nadzornog odbora 3. maja, rekao je na konferenciji za novinare da su danas isplaćene plaće za lanjski prosinac kao i da je počela isplata plaća za siječanj ove godine, dok se tijekom sljedećih nekoliko dana očekuje isplata plaća do srpnja. Bankomat na porti 3. maja danas je tako ‘radio prekovremeno’, kako je zabilježila i kamera Sergeja Drechslera.


Plaće se isplaćuju iz HBOR-ova kredita od 150 milijuna kuna, odnosno iz prve tranše kredita od oko 43 milijuna kuna.




Nakon toga, iz druge tranše kredita isplatit će se plaće za kolovoz, a potom će početi isplata 15 posto tražbina vjerovnika, s kojima je postignut sporazum po kojemu će im 85 posto tražbina biti isplaćeno s odgodom od dvije godine.


Očekuju vladino jamstvo


Šoljić je rekao kako u riječkom brodogradilištu očekuju da će Vlada sutra izdati jamstvo za završetak izgradnje samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret (733), čime će se osnažiti ugovor s kanadskim naručiteljem Algomom.


U vezi s završetkom broda za prijevoz automobila (514), rekao je da se odrađuju sve potrebne radnje, da brod jest u stečajnoj masi Uljanika d.d. U stečaju, te da, prema naputcima Ministarstva gospodarstva, očekuju da će se i taj brod uskoro završavati u 3. maju, dodavši da ne želi prejudicirati odluku mjerodavnih o tome.


Intenzivno se radi i na pripremi tankera za prijevoz nafte, naftnih prerađevina i kemikalija (723) za tegljenje iz Pule, naveo je Šoljić dodavši da se očekuje finaliziranje ugovora za završetak i tog broda te da je taj brod zalog za odobreni kredit HBOR-a.



Rekao da se od ponedjeljka počinje, odnosno nastavlja raditi, budući da se već užurbano radi na certificiranju cjevovoda i dizalica, a da će u ponedjeljak početi certificiranje zavarivača.


Sindikalci zadovoljni zbog isplate plaća


“Neko breme sišlo je s mene, nitko sretniji od mene i mojih kolega”, rekao je Šoljić odgovarajući na upit o konačnom početku isplate plaća.


I ostali članovi Sindikalnog odbora iskazali su olakšanje i zadovoljstvo zbog isplate plaća i nastavka proizvodnje u 3. maju.



Dalibor Čupković rekao je kako se priprema početak proizvodnje, da su potrebne razne dozvole i certifikati, da danas u brodogradilištu već radi 100-ak ljudi kao i da je pogon ustvari već pokrenut.


Boris Bučanac je potvrdio da direktor 3. maja Edi Kučan i dalje ima povjerenje radnika te da je radnicima drago jer je i premijer Andrej Plenković to prepoznao. Vjerujem da ćemo uspjeti ugovoriti nove poslove i posve uposliti kapacitete, a radnika za početak proizvodnje ima dovoljno, dodao je.


Veljko Todorović rekao je da nije bilo lako izdržati bez plaća, ali da su radnici vjerovali u uspjeh, kao što vjeruju da će u 3. maju biti još puno porinuća novoizgrađenih brodova.