Pomoć beskućnicima

Traži se rješenje za dvojac s dimnjaka: Dobivaju jednokratnu novčanu pomoć i podstanarski smještaj

Mirjana Grce

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Dr. Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke objasnila je da će njih obojica kao korisnici državne zajamčene minimalne naknade, odnosno socijalne pomoći, imati pravo na gradsku podstanarinu



RIJEKA Dvojica beskućnika koja su zbog nepoštovanja kućnog reda postala bivši korisnici riječkog Prihvatilišta za beskućnike »Oaza« te se prekjučer popeli na dimnjak riječkog Centra za socijalnu skrb želeći na tako drastičan način izraziti svoju tešku situaciju – i drugu su noć nakon toga događaja zbrinuti u »Oazi«. Nakon toga pronaći će si podstanarski smještaj, a Centar za socijalnu skrb će im jednokratnom novčanom pomoći omogućiti taj smještaj platiti.


Tako je dogovoreno na sastanku u Centru za socijalnu skrb na kojem su uz te beskućnike bili predstavnici Grada Rijeke, Prihvatilišta »Oaza« i Centra.


– Danas već, nakon što su prespavali u »Oazi«, okupali se i nahranili, ti se ljudi osjećaju potpuno drugačije – jer, kad je čovjek gladan i uopće u jadnom stanju, reagira drugačije. Nadali smo se da ćemo im smještaj pronaći u Prihvatilištu »Ruže sv. Franje«, no to prihvatilište nema slobodnih mjesta. Kada krajem mjeseca prime socijalnu pomoć, moći će zatražiti podstanarsku subvenciju Grada Rijeke. Jedan od njih je i do sada redovito primao socijalnu pomoć, a drugi samo povremeno budući da se nije redovito javljao u Centar. Obojica će obroke primati u gradskoj pučkoj kuhinji, i obojica kažu da će se prijaviti za nužni smještaj Grada Rijeke – rekao je Balenović.




Dr. Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke objasnila je da će njih obojica kao korisnici državne zajamčene minimalne naknade, odnosno socijalne pomoći, imati pravo na gradsku podstanarinu. Da bi moguće dobili sobu u nužnom smještaju Grada Rijeke, trebaju predati zahtjev, a onda će biti prijavljeni na listu za taj smještaj.