KD Kozala

Traže se nasljednici 2.600 grobnih mjesta: Put do stranih vlasnika vodi preko konzulata

Ljiljana Hlača

Grobnice Luppis te Smith&Meynier&Gunft nemaju reguliran status, na pisanu obavijest zasad se nitko nije javio pa je zatražena pomoć talijanskog i austrijskog konzulata 



RIJEKA  U postupku rješavanja statusa je 2.600 grobnih mjesta, što čini 8 posto od ukupnog broja grobnih mjesta koliko imaju riječka groblja a to je 33.200, saznajemo od nadležnih iz KD Kozala.


Riječ je o broju grobnih mjesta čiji je broj dnevno podložan promjenama, a zastupljeni su, u manjoj ili većoj mjeri, na svim gradskim grobljima. Uglavnom je riječ o grobnim mjestima koja su u postupku ostavinskog rješavanja ili su u postupku za naknadno pronađenu imovinu. 


   Takav neriješen status imaju i grobnice o kojima smo pisali početkom ljeta, a riječ je o grobnicama Luppis te Smith&Meynier&Gunft koje se nalaze na groblju Kozala. Njih krasi obavijest Uprave u kojoj se traži od njihovih nasljednika da se jave radi reguliranja njihova statusa.




No na tu se obavijest za sada nije nitko javio, saznajemo, pa se potraga za vlasnicima nastavlja. A ovog puta se u nju uključilo i samo Društvo koje čini se ne želi više ovisiti o slučajnim prolaznicima koji bi eventualno mogli vidjeti poruku okačenu na grobnicama te imati pokoju informaciju. 


  Vrijeme od sahrane


Inače, da bi se neko grobno mjesto smatralo napuštenim, treba najmanje deset godina ne plaćati grobarinu, treba isteći ugovor o korištenju grobnog mjesta te treba proći od posljednje sahrane – 15 godina za obiteljski grob, odnosno 30 godina za nišu. 


   – Vezano za predmet – grobno mjesto obitelji Luppis, uputili smo dopis Generalnom konzulatu Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj sa zamolbom za provjeru podataka o posljednjoj adresi prebivališta osobe koja je prije vodila brigu o navedenom grobnom mjestu, odnosno mogućim nasljednicima, stoji u dopisu spomenutog komunalnog društva, gdje se dalje navodi još i ovo: »A kada je riječ o grobnoj kapeli Smith&Meynier&Gunft kod tog slučaja uputili smo dopise Generalnom konzulatu Republike Austrije u Rijeci i Konzularnom odjelu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Austriji, sa zamolbom da nam dostave podatke o posljednjoj adresi korisnika grobne kapele, budući da je prema našim saznanjima došlo do njene promjene. Po primitku odgovornih ustanova ići ćemo dalje u postupanje«, naglasili su u KD Kozala. 


  Ambijentalna vrijednost


U ovom komunalnom društvu naglašavaju da se radi o vrlo osjetljivoj materiji te da se ulaže maksimalan napor kako bi se stupilo u kontakt s korisnicima, uz naglasak da se svakom predmetu pristupa individualno te da je za sve potrebno određeno vrijeme. 


   – Potencijalni korisnici grobnih mjesta, ukoliko se jave, dobivaju potvrde na osnovi kojih se pokreću ostavinski postupci, a njihov ishod bitno utječe i na tijek rješavanja svakog pojedinog predmeta, saznajemo. Inače, spomenuta grobna mjesta Luppis i Smith& Mexnier&Gunft su prema Konzervatorskom elaboratu iz 2006. godine Ministarstva kulture Republike Hrvatske – Konzervatorskog odjela u Rijeci, valorizirana ambijentalnom, a ne spomeničkom vrijednošću. Stoga, iako su ove grobnice lijepe, one nisu »zaradile« titulu pojedinačnog zaštićenog dobra, niti je do sada struka dala neko mišljenje o posmrtnim ostacima osoba koje su u njima sahranjene.