Sve više donora

Transplantaciju bubrega u riječkoj bolnici izvode čak i prije dijalize

Barbara Čalušić

To nam je omogućila činjenica što imamo jako velik broj donora i Eurotransplant nam je dozvolio obavljanje preemptivnih transplantacija bubrega u pacijenata koji još nisu na dijalizi. Kod nas se prosječno čeka na bubreg od nekoliko mjeseci do maksimalno godinu dana, ističe predstojnik Klinike doc. dr. Josip Španjol



RIJEKA Posljednjih godinu dana bilježimo značajan porast u kvaliteti i broju operacija. Drugim riječima, kvaliteta rada sušačke urologije je  ponovo prepoznata i izvan naše i Istarske županije, govori doc. dr. Josip Španjol, predstojnik Klinike za urologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka.


Riječka Urologija ove je godine obilježila 65 godina djelovanja, a ako je suditi prema riječima doc. dr. Španjola, u predstojećem razdoblju ova klinika, osim što namjerava povećavati broj operacija i na bolesnike izvan naše dvije županije, planira nabaviti dodatne uređaje i uvoditi znanstvene projekte na kojima sudjeluju riječki urolozi.  


– Da je naša kvaliteta rada sve bolja, dokazuje činjenica da ovaj mjesec na riječkoj urologiji liječimo dvoje bolesnika iz Požege i tri iz Osijeka, a dolaze nam pacijenti iz Dalmacije, posebice iz Dubrovnika jer s dubrovačkom bolnicom i inače surađujemo. No, i dalje nam se zna dogoditi da zbog nepoznavanja situacije pokoji bolesnik izabere liječenje u Zagrebu. Situacija se ipak mijenja. Govori i to kako sada imamo dva pacijenta koji su iz Zagorja  i tražili su da ih se stavi na listu čekanja za transplantaciju bubrega upravo kod nas, iako bi administrativno zapravo pripadali Zagrebu – objašnjava doc. dr. Španjol.




Transplantacija bubrega, kako ističe, u riječkoj bolnici ide rastućim tempom. Broj transplantacija godišnje se povećava za deset do dvadeset posto. Doc. dr. Španjol uvjeren je kako će u Rijeci ove godine biti obavljeno više od trideset transplantacija.


Čak 50 transplantacija godišnje


– Ako naši nefrolozi nastave ovako puniti listu čekanja na bubreg, mi ćemo zasigurno doći do brojke od 50 transplantacija godišnje, i to gledajući našu, a uključujući i bolesnike izvan ove regije. Naime, mi imamo pravo raditi preemptivne transplantacije bubrega, a to znači da u pacijenta koji još nije ni krenuo na dijalizu transplantiramo bubreg.


To nam je omogućila činjenica što imamo jako velik broj donora i Eurotransplant nam je dozvolio obavljanje preemptivnih transplantacija bubrega u pacijenata koji još nisu na dijalizi. Kod nas se prosječno čeka na bubreg od nekoliko mjeseci do najviše godinu dana. Pritom su urolozi izvršitelji transplantacija, a voditelji i koordinatori cijelog projekta su naši nefrolozi. Danas možemo učiniti i dvije do tri transplantacije u isto vrijeme. Naša je klinika akreditirana kod Eurotransplanta, a upravo nam teče treći uzastopni mandat Referentnog centra Ministarstva zdravlja za transplantaciju bubrega – naglašava doc. dr. Španjol.


Osim povećanja broja transplantacija, raste i broj ostalih uroloških operacija. Operacije su brojčano uvećane u prva četiri mjeseca za trideset posto u odnosu na isto vrijeme ranijih godina. Najveći porast bilježe radikalne prostatektomije, odnosno operacije  malignoma prostate, a broj operacija malignoma mokraćnog mjehura čak je do tri puta veći u odnosu na ranije godine.


Liječenje malignih tumora


– Treba naglasiti kako nije porastao broj ovih karcinoma u tolikoj mjeri, nego su nam pacijenti počeli više dolaziti. Uveli smo europske smjernice u dijagnosticiranju i liječenju svih malignoma urogenitalnog sustava. Broj bolesnika nam raste i zbog dolaska iz drugih centara, kojih u ukupnom broju liječenih imamo oko jedne petine, kaže doc. dr. Španjol dodajući kako se svi maligni tumori u Rijeci operiraju unutar mjesec dana. Klinika je  uključena u Program plus, gdje se srijedom operira od osam ujutro do osam navečer, dok za ekstremno maligne tumore, kao što su tumori testisa, vrijedi program Minstarstva »72 sata«.


– Mi i tijekom cijele noći radimo i tada operiramo barem jednog do dvoje hitnih bolesnika. Naime, urološka dežurstva više nisu što su nekad bila. Samo naša hitna ambulanta pregleda tijekom noći dvadesetak bolesnika – ističe doc. dr. Španjol.


Četiri ambulante Klinike za urologiju rade svakodnevno puno radno vrijeme, izuzev subote i nedjelje. To su tri jutarnje ambulante i jedna popodnevna, a odnedavno i dislocirana ambulanta u makrocentru na Zametu. U rujnu će KBC Rijeka pokrenuti i šestu urološku ambulantu na Rabu gdje će se liječiti otočani, ali i stanovnici šire okolice koja gravitira ovom otoku.


Naša je ideja i otvaranje ambulante u Labinu.– Za ambulante inače nema listi čekanja, dok se nekad za pregled urologa čekalo i po 90 dana. Sada se čeka 10-15, a maksimalno do 30 dana, što je daleko ispod granice od 60 dana koju je propisalo Ministarstvo zdravlja – kaže doc. dr. Španjol.

U planu Klinike za urologiju je i skora nabavka lasera za odstranjivanje bubrežnih kamenaca. Uz pomoć lasera, kamenac se evaporizira u prašinu, a prah se izmokri.


Opširnije u tiskanom izdanju