Radovi u punom jeku

Traje uređenje parka Pomerio: Derutna, stara kuća srušena jer je bila opasna

Ljiljana Hlača

Parkom će dominirati zelene površine, a sačuvat će se i postojeći hrastovi crnike  / snimio V. KARUZA

Parkom će dominirati zelene površine, a sačuvat će se i postojeći hrastovi crnike / snimio V. KARUZA

Uređenje parka regulirano važećim Detaljnim planom uređenja područja Zagrada i taj dokument je predvidio njezino uklanjanje



Zahuktali su se radovi na uređenju parka Pomerio koji su započeli početkom lipnja – cijela lokacija, točnije 5.000 četvornih metara novog parka, već je dobro razrovano. Srušena je i stara kuća koja se nalazila na lokaciji zahvata, uz sam rub Ulice Ivana Rendića.


Oko nje se digla poprilična prašina na Facebooku jer su građani smatrali da ju je Grad Rijeka, investitor ovog projekta, trebao sačuvati i nekako ukomponirati u cijelu priču uređenja ove zelene površine.


– Grad Rijeka je za tu građevinu u tijeku izrade projektne dokumentacije za izgradnju parka, zatražio izvješće o stanju njezine mehaničke otpornosti i stabilnosti, u kojem je zaključeno da je zgrada zbog diferencijalnog slijeganja tla u vrlo lošem stanju te da rekonstrukcija zahtijeva dosta sredstava. Uz navedeno, njezino uklanjanje je odobrilo i Ministarstvo kulture, Vijeće za kulturna dobra – obrazlažu u Gradu Rijeci, dodajući da je uređenje parka regulirano važećim Detaljnim planom uređenja područja Zagrada i taj dokument je predvidio njezino uklanjanje. Naime, riječ je o građevini koja je preostala iz skupine sličnih objekata koje su uklanjane tijekom regulacije područja Zagrada provođene krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a dio zgrada po samom rubu ulice Pomerio srušen je u bombardiranju grada krajem Drugog svjetskog rata. Inače, Grad Rijeka planira sačuvati dio njezinog autentičnog zida i urediti je za prezentaciju.




Radove u parku Pomerio izvodi tvrtka Godina, trajat će pola godine, a ukupna vrijednost ove investicije je 6,5 milijuna kuna. Riječ je o području omeđenom ulicama Ivana Rendića, Ive Marinkovića, Pomerio i stubištem koje spaja Ulicu Ive Marinkovića i Pomerio. Riječ je, kako smo već pisali, o vrlo ambicioznom projektu, najavljivanom pet godina, čija je realizacija dijelom odgađana zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa, ali i zbog činjenice da je riječ o financijski vrlo zahtjevnom projektu. Prema planu, parkom će dominirati zelene i hortikulturno uređene površine, a bit će sačuvani postojeći hrastovi crnike uz ulaz u javno sklonište te visoka stabla trnovca na sadašnjem dječjem igralištu.


Parkom će prolaziti staze za šetnju te će biti uređena i mjesta za odmor korisnika, ali i nove površine za igru djece. Uređen će biti i vodeni zdenac, postavljena nova rasvjetna tijela, parkovne garniture za sjedenje i odmor, klupe za sunčanje, pergola, koševi za smeće, te sprave za igru djece. Na mjestu većeg visinskog spuštanja u sklopu parkovne površine, a potom i na pješačkom spoju Ulice Ivana Rendića s Ulicom Ive Marinkovića, planirana je i ugradnja pokretne kose platforme kao posebnog uređaja za savladavanje visinskih razlika namijenjene kretanju osoba smanjene pokretljivosti. Postojeći ulaz u sklonište bit će premješten zbog uređenja dijela kraka stubišta koje spaja Ulicu Ive Marinkovića i Pomerio. Bit će izgrađena i nova trafostanica, planirana kao podzemna građevina na samom ulazu u park. Lokacija će biti opremljena javnim sanitarnim čvorom koji bi trebao biti izgrađen kao manja prizemna građevina prislonjena uz postojeći potporni zid u Ulici Ive Marinkovića. Na krovu te građevine planirano je, u razini s nogostupom Ulice Ive Marinkovića, urediti vidikovac.


U ulici Pomerio bit će premještena tipska autobusna nadstrešnica, uz novo autobusno ugibalište.